Ga jij een bedrijf overnemen of wordt jouw bedrijf overgenomen door een ander? Dan is er sprake van een bedrijfsoverdracht. Op deze pagina ontdek je wat dit precies inhoudt.
Bedrijfsoverdracht: het verkopen of aanschaffen van een bedrijf. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is vaak een proces van een aantal jaar.
Bedrijfsoverdracht
Een bedrijfsoverdracht kan op verschillende manieren plaatsvinden. Welke overdracht het beste past bij jou, is aanvankelijk van hoe jouw onderneming is ingedeeld. Heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV)? Het overdragen van jouw bedrijf gaat of via:
Een fusie: het samenvoegen van twee/meer bedrijven tot één nieuw bedrijf.
Een bedrijfsovername: het overnemen van een bedrijf door een ander.
Een bedrijfsovername kan op een aantal manieren:
- Een management buy-out of buy-in van derden
- Een aandelenoverdracht
- Een activa of passiva transactie
Bedrijfsovername: hoe werkt dat?
We duiken wat dieper in op de twee meest voorkomende manieren waarop een bedrijf kan worden overgenomen: via een aandelenoverdracht of een activa of passiva transactie.
Aandelenoverdracht
Een aandelenoverdracht kun je zien als een eenvoudige manier om een bv over te dragen. Hier worden alle aandelen verkocht van een BV aan een andere eigenaar. Deze nieuwe eigenaar wordt zo ook eigenaar van de BV.
Activa of passiva overdracht
Ondanks dat dit niet de meest eenvoudige vorm van bedrijfsoverdracht is, komt deze wel het vaakst voor. Stel je verkoopt bedrijf X aan bedrijf Y, dan verkoop je alle bezittingen (en eventuele schulden) aan bedrijf Y. De aandelen daarentegen, blijven in het bezit van de huidige aandeelhouders.
Bedrijfsoverdracht met flexibiliteit en keuzevrijheid
Doordat activa en passiva los van elkaar worden verkocht, heeft de koper (de eigenaar van bedrijf Y) de keuze uit welke bezittingen en schulden hij/zij zij niet wil overnemen. Het voordeel van deze bedrijfsoverdracht is de flexibiliteit voor de koper. Het nadeel is dat dit wel de bedrijfsoverdracht ingewikkeld maakt. Er moet immers echt afzonderlijk worden gekeken naar alle factoren. Iets wat veel tijd in beslag neemt.
Checklist bedrijfsoverdracht: hier moet je op letten
Bij een bedrijfsoverdracht zijn er heel wat haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Voor een succesvolle bedrijfsovername hebben we speciaal voor jou een checklist gemaakt met vijf stappen waar je tijdens een bedrijfsovername doorheen gaat.
Bedrijfsoverdracht stap 1: weet waarom je wilt verkopen
Ga op zoek naar de reden en aanleiding waarom je jouw bedrijf zou willen overdragen aan een ander. Ben je wel klaar voor dit intensieve traject? Bedenk je ook wat je hierna gaat doen; hoe kom je straks aan inkomen om je vaste lasten te betalen?
Bedrijfsoverdracht stap 2: maak je bedrijf verkoopklaar
Voordat je jouw bedrijf op de markt zet, is het belangrijk om je onderneming helemaal klaar te maken voor de verkoop. Je duikt in de waarde van je bedrijf en bepaalt ook de prijs waarvoor je ‘m in de verkoop gaat zetten. Ook stel je een informatiememorandum op: een document waarin alle ins & outs van je bedrijf staan. Je benoemt de kracht van je onderneming, maar ook de uitdagingen binnen jouw branche.
Bedrijfsoverdracht stap 3: op zoek naar een koper
Zodra je je goed hebt voorbereid, gaat de zoektocht naar een koper van start. Dit kan via je netwerk, maar ook via een accountant of boekhouder. Daarnaast zijn er databanken waarop je je bedrijf te koop kunt aanbieden. Je geeft potentiële kopers je zorgvuldig samengestelde informatiememorandum.
Verkoopmemorandum
Wanneer een potentiële koper een geschikte kandidaat lijkt te zijn, overhandig je hem/haar met een verkoopmemorandum. Hierin staat een nog gedetailleerde schets van je bedrijf inclusief de huidige financiële waarde, de volledige geschiedenis van het bedrijf, de organisatiestructuur én de reden waarom je je bedrijf wilt verkopen.
Bedrijfsoverdracht stap 4: onderhandelen
Je gaat nu met de potentiële koper in gesprek om te onderhandelen over de bedrijfsoverdracht. Je bespreekt uiteraard de verkoopprijs en legt afspraken over de verkoop vast in een officiële intentieverklaring. Ook vindt er in deze stap vaak een boekenonderzoek plaats. Hierin wordt de administratie gecontroleerd zodat de nieuwe eigenaar precies weet hoe zijn nieuwe bedrijf er aan toe is. Wanneer een koopovereenkomst uiteindelijk is ondertekend, is de verkoop definitief.
Bedrijfsoverdracht stap 5: overdracht
De officiële overdracht is een feestelijke gebeurtenis die vaak groots wordt gevierd. Het is een formeel moment waarop de huidige eigenaar het bedrijf écht overdraagt op de nieuwe eigenaar. Je past bij deze laatste stap de inschrijving bij de KVK aan en regelt de laatste dingen bij de Belastingdienst.
Na de formele overdracht kan er een overlap periode plaatsvinden waarop de oude eigenaar, de nieuwe eigenaar een wegwijs maakt in het bedrijf. Daarna is het bedrijf echt overgenomen.
Wil je meer uitleg over zakelijke termen? Bekijk dan onze uitgebreide begrippen-pagina.