Ben je een ondernemer? Dan heb je vast wel eens meegemaakt dat een factuur door een opdrachtgever te laat is betaald. Met de oplopende betaaltermijnen kun je hierdoor financieel in de knoop komen. Factoring lost dit probleem heel eenvoudig op door je facturen direct uit te betalen. Hoe het precies werkt, ontdek je op deze pagina.
Heb je net een tof project afgerond voor een grote klant, duurt het weken (en soms zelfs maanden) totdat ze jouw factuur betalen. Hier kun je je als ondernemer groen en geel aan ergeren. Het is geen pretje om meerdere e-mails te moeten sturen met herinneringen. Mede doordat je zo lang moet wachten op je verdiende geld kun je niet direct investeringen doen om je bedrijf te laten groeien. Hierdoor verlies je tijd en energie aan een proces dat ook geautomatiseerd zou kunnen worden.
Factoring betekenis
Tja, wat is factoring eigenlijk? Het is het uitbesteden (of eigenlijk verkopen) van je openstaande facturen aan factoring bedrijven die je factuur direct uitbetalen. Ongeacht het betalingstermijn. Deze bedrijven kun je zien als tussenstations die de facturatie overnemen – inclusief het debiteurenrisico. Zij zorgen ervoor dat je niet meer hoeft te wachten totdat een opdrachtgever of klant het bedrag overmaakt op jouw rekening. Dit in ruil voor een vast bedrag per factuur of omzet.
Twee verschillende vormen
Er bestaan twee verschillende vormen: Traditioneel en American.
Traditionele factoring
Bij deze vorm draag je als ondernemer de hele debiteurenportefeuille over aan het gekozen factoringmaatschappij. Je betaalt een vast bedrag dat vaak een gebaseerd is op een percentage van de omzet van jouw bedrijf. Bij sommige bedrijven ontvang je een voorschot van 70%, bij andere bedrijven ontvang je direct het gehele bedrag van het factuur. Het is dus wel van belang om dit goed door te nemen van tevoren.
Traditionele factoring is:
- vooral geschikt voor grotere bedrijven
- relatief goedkoop
- alleen voor bedrijven die een bepaald bedrag omzetten
- minder flexibel omdat elk factuur via deze maatschappij moet worden ingeboekt
American factoring
Bij deze vorm kun je als ondernemer ook een enkele factuur laten uitbetalen door factoring bedrijven. Je hebt zelf die touwtjes in handen en kan handmatig bepalen welk factuur je via zo’n maatschappij zou willen laten betalen. In plaats van het volledige bedrag, ontvang je bij de meeste bedrijven een voorschot van meestal 80%-90%. Zodra jouw opdrachtgever het volledige bedrag overmaakt naar de maatschappij, ontvang je het resterende bedrag.
American factoring is:
- vooral geschikt voor zzp’ers of kleine bedrijven (MKB’ers)
- flexibel
- wat duurder dan de traditionele vorm
- het ideale middel om jezelf te beschermen tegen wanbetaling van opdrachtgevers (de factoringmaatschappij keert namelijk een voorschot uit)
Over het algemeen kiezen de meeste bedrijven voor de laatste variant. Dit omdat je niet vast zit aan een contract en de eisen aan jouw facturen en bedrijf een stuk minder veeleisend zijn.
Factoring kosten
Wat kost factoring, vraag je je misschien af? De kosten van deze financiële dienst zijn heel erg afhankelijk van je bedrijf, het risico van het factuur en voor welke vorm je kiest. Bij de traditionele vorm wordt de prijs gebaseerd op je omzet. Bij de American vorm wordt er ook gekeken naar het risico op wanbetaling. Wanneer dit risico te groot is, kan een factoringmaatschappij je factuur ook om deze reden afwijzen.
De voordelen
- Je hebt geen last meer van te laat betaalde facturen
- Je bent altijd gegarandeerd van een steady cashflow
- Je verdiende geld staat vaak nog binnen 24 uur op je rekening
- Je kunt sneller investeringen doen voor je bedrijf
- Door het uitbesteden van de facturering en debiteurenrisico heb je minder stress en kun je je weer volledig focussen op je core business
De nadelen
- Factoring bedrijven zijn niet gratis, dus je vaste lasten en kosten gaan als bedrijf omhoog
- Niet elk factuur is geschikt en wordt geaccepteerd door deze maatschappijen
- Een derde partij heeft inzicht in jouw financiële gegevens
Ben je benieuwd of factoring iets voor jouw bedrijf is? Misschien klinken de voordelen wel als muziek in je oren, maar twijfel je nog over de nadelen die eraan vast zitten. Wij adviseren je bij interesse altijd contact op te nemen met een Nederlandse maatschappij. Zij kunnen bepalen of jouw bedrijf geschikt is voor hen en of jouw facturen aan hun specifieke eisen voldoen. Een factoringmaatschappij gaat niet in zee met iedereen. Wanneer het risico te hoog is, of de bedragen voor hen niet rendabel zijn, zullen ze je niet toelaten. Je krijgt trouwens ook meteen beter inzicht in de kosten van deze dienst. Je krijgt namelijk vaak een offerte op maat toegestuurd.