Management fee is het bedrag dat je betaalt aan de beleggingsbeheerder van een beleggingsfonds. Deze beleggingsbeheerder beheert namens jouw bedrijf het beleggingsfonds en beheert voor jou de portefeuille. Dit betekent dat ze investeren in aandelen of obligaties en beslissingen maken over andere kosten.
Een beleggingsfonds is een verzameling van de inleg van meerdere beleggers die wordt beheert door een echte expert. Deze inleg kan bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, obligaties of vastgoed zijn. De expert die het beleggingsfonds beheert, wordt de fondsbeheerder of beleggingsbeheerder genoemd en krijgt dus ook de management fee als beloning van zijn of haar werkzaamheden.
Waarom kiezen voor een beleggingsbeheerder
Een management fee betaal je dus aan de beleggingsbeheerder, maar waarom zou je kiezen voor een beleggingsfonds? We zetten hier de voordelen voor je op een rij.
#1 Het scheelt je veel werk
Een beleggingsbeheerder neemt voor jou werk uit handen. Je hoeft als ondernemer dus zelf geen research meer te doen naar bepaalde aandelen en kunt erop vertrouwen dat jouw inleg in goede handen is. Lekker makkelijk, dus. Door de expertise binnen het fonds, heb je kans op een groter rendement en loop je minder kans op verlies. Zij weten namelijk precies wat ze moeten doen, terwijl beleggen voor jou nog redelijk nieuw is.
#2 Door de automatische spreiding loop je minder risico
Een beleggingsbeheerder spreidt automatisch jouw inleg waardoor je minder kans loopt om alles in één keer te verliezen. Dit is vooral aantrekkelijk voor beginnende of kleine beleggers, omdat je normaliter vastzit aan transactiekosten per belegging. Hoe meer je spreidt, hoe meer transactiekosten je moet betalen. Iets waar je met een beleggingsfonds niet mee te maken krijgt.
#3 Je krijgt toegang tot exclusieve markten
Wanneer je als ondernemer wilt beleggen bij een exclusieve markt, heb je meer kans om een voet tussen de deur te krijgen met een beleggingsfonds. Deze heeft al een groot netwerk opgebouwd en naam gemaakt in de zakelijke wereld. Hierdoor krijg je makkelijker toegang in een markt die nu onbereikbaar lijkt.
Dit doet een fondsbeheerder
Een fondsbeheerder krijgt van jou een management fee voor zijn of haar werkzaamheden, maar wat zijn deze werkzaamheden precies? De beheerder belegt jouw inleg in aandelen, obligaties, vastgoed of een combinatie van deze drie. De vergoeding die hij of zij hiervoor krijgt, wisselt per fonds, maar is vaak een vooraf bepaalt percentage van het beheerde vermogen. Bijvoorbeeld 0,5% of 1%.
De kosten van management fees
Het percentage van het beheerde vermogen is gemiddeld tussen de 0,10% en de 2,00% en hangt voornamelijk af van de beleggingsmethode die wordt gebruikt. Hoe actiever een fonds wordt beheerd, hoe hoger de management fee is. De beheerder moet dan immers meer acties uitvoeren dan wanneer er een fonds passief wordt beheert. De management fee heeft ook impact op het rendement. De management fee wordt namelijk afgetrokken van het uiteindelijke rendement dat je verdient met de beleggingen die een fondsbeheerder voor jou heeft gedaan. Dit bedrag wordt dus niet apart uitbetaald, maar wordt van de opbrengst afgetrokken.