Het Nederlandse pensioenstelsel is in 2023 wederom als beste ter wereld uitgeroepen. Dit is deels te danken aan de AOW, waarop iedereen die hier werkt of woont recht opbouwt. Daarnaast spaart het overgrote deel van de medewerkers in loondienst, via hun werkgever voor een aanvullend pensioen bij een pensioenfonds. De meeste ondernemers bouwen alleen recht op AOW op, en zijn zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een aanvullend pensioen. Hieronder lees je meer over hoe ondernemers (en anderen met een pensioengat) dit net als bij een pensioenfonds fiscaal aantrekkelijk kunnen doen. Lees dus snel verder voor handige pensioen tips.
Manieren op te sparen voor je pensioen (zonder fiscaal voordeel)
Ondernemers bouwen net als anderen recht op AOW op. Maar van alleen ‘een AOW’tje’ moeten leven tijdens je pensioen is niet bepaald riant. Het is dus zeker aan te raden gedurende je werkende leven geld opzij te zetten voor later. Veel ondernemers willen hierbij graag vrijheid hebben in óf en hoeveel ze jaarlijks inleggen, en die flexibiliteit is soms ook nodig vanwege wisselende inkomsten uit onderneming. Zij lossen bijvoorbeeld (versneld) hun hypotheek af, storten geld op een spaarrekening of beleggen voor hun pensioen.
Lijfrente: pensioenopbouw mét fiscaal voordeel
Nadeel van deze manier van sparen is dat je geen gebruikmaakt van fiscaal voordeel, dat de inleg in een pensioenfonds via een werkgever wel biedt. Gelukkig heeft de overheid de jaarruimte in het leven geroepen, waarbij je door middel van een lijfrente met fiscaal voordeel pensioen opbouwt. De jaarruimte vormt eigenlijk je jaarlijkse tekort aan pensioenopbouw (maximale bedrag dat je mag opbouwen minus het daadwerkelijk opgebouwde bedrag). Vooral ondernemers hebben een pensioengat, maar met de nieuwe Pensioenwet die ingegaan is per 2023 kunnen ook veel medewerkers in loondienst extra aanvullend pensioensparen met belastingvoordeel.
Pensioen tip: Bekijk hoeveel pensioen je nodig hebt?
Wil je (extra) geld opzijzetten, dan is natuurlijk een belangrijke vraag: ‘hoeveel pensioen heb ik nodig voor later?’. Het Nibud geeft een richtlijn (een alleenstaande 2.200 euro en partners 3.125 euro), maar je benodigde inkomsten hangen natuurlijk ook af van onder meer je huidige levensstandaard en woonsituatie.
Berekenen hoeveel pensioen je nodig hebt voor later doe je als volgt: neem eerst je gewenste pensioeninkomsten, en trek hier de AOW en het aanvullende pensioen dat je al op hebt gebouwd vanaf. Bereken hoeveel geld je nodig hebt wanneer je de inflatie meeneemt (gemiddelde geldontwaarding is twee procent per jaar). Tot slot bereken hoeveel je bruto moet sparen om op het nettobedrag uit te komen.
Tip voor de komende inkomstenbelasting: benut je reserveringsruimte
Wil je je jaarruimte benutten, dan dien je de inleg in een lijfrenteproduct voor 31 december van het lopende jaar gedaan te hebben. Heb je dat eind 2023 niet gedaan? Kijk dan bij de komende aangifte inkomstenbelasting over 2023 of je wel nog geld opzij kunt zetten in de reserveringsruimte. Vanaf dit jaar zijn de mogelijkheden hiervoor verruimd. Zo is de maximale reserveringsruimte in 2024 41.608 euro. Ook mag je over de afgelopen tien jaar reserveringsruimte inhalen, waar dit tot dit jaar slechts zeven jaar was.
Hopelijk heb je wat gehad aan deze pensioen tips. Neem contact met ons op voor meer informatie over je pensioen!