Beleggen heeft een doel. En dat is je vermogen vergroten. Helemaal zonder risico is het niet, maar als je het verstandig aanpakt en de juiste beslissingen neemt, kan je de risico’s beperken. Het lastige is wel dat er niet zoiets als de juiste manier bestaat. De ene belegger neemt meer risico en kan daardoor een hoger rendement behalen. Aan de andere kun je je inleg ook verliezen. Hieronder wordt de wondere, mooie en interessante wereld van beleggen uit te doeken gedaan.
Wat is beleggen?
Als je belegt, dan investeer je geld voor een bepaalde periode, lang of kort, met als doel er financieel voordeel uit te halen. Het leuke is dat vrijwel iedereen een belegger is. Als je geld spaart bij de bank, beleg je in principe ook. Het risico daarbij is wel een stuk kleiner. Bij beleggen heb je het dan ook eerder over aandelen, obligaties en fondsen.
Beleggen is een heel breed begrip. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in whisky, goud, auto’s of kunst. Het doel blijft altijd hetzelfde en dat is een hoger rendement uit de investering halen.
Vastgoed
Een populaire sector om te beleggen is de vastgoedsector. Dat heeft een aantal redenen. Vastgoed is tastbaar. Je ziet waar je in investeert en je kunt vrij eenvoudig zien of deze investering meer waard wordt. De huizenprijzen stijgen vaker dan dat ze dalen. Daarnaast kan je een pand (woning of bijvoorbeeld kantoor) verhuren. Dit levert je inkomsten op.
Beleggen in vastgoed is een investering voor de lange termijn. Je kunt er goede rendementen mee behalen. Het is een stuk rendabeler om te beleggen in vastgoed dan je vermogen op de bank te zetten. De rente bij banken is vaak nihil, en in het slechtste geval heb je te maken met negatieve rente.
Wat is het rendement?
Dat weet niemand. Heel flauw, maar wel waar. Toch is het wel mogelijk om een inschatting te geven van het verwachte vermogen. Dit heeft alles te maken met hoeveel risico je wilt lopen. Risico is er altijd. De algemene economische situatie en de stijgende marktrente spelen daarin een rol. Het product en de vorm van beleggen zijn echter de belangrijkste factor als het gaat om het risico van de belegging.
De meeste aanbieders hebben een risicometer. Over het algemeen zijn derivaten, gestructureerde producten en vastgoedfondsen iets risicovoller. Het rendement daarvan is dan ook hoger. Een percentage plakken op het verwachte rendement is lastig. Gemiddeld gezien gaat het bij aandelen om een procent of zeven. Voor vastgoed kan dit oplopen tot tien procent.
Zelf doen of uitbesteden?
Deze keuze moet je zelf maken. Als je er verstand van hebt, dan kan je zelf gaan beleggen. Je bent dan geen geld kwijt aan het bureau dat je inhuurt. Het is wel echt belangrijk dat je weet wat je doet. Daarom is het zeker het overwegen waard om een expert in te schakelen. Dit komt het uiteindelijke rendement alleen maar ten goede.
Meer financiële tips?
Dan ben je bij businesswiki.nl op de juiste website. Bekijk al onze blogs over financiën of klik rustig verder rond op de website.