Wanneer je als ondernemer een grote opdracht krijgt dan spring je waarschijnlijk in eerste instantie een gat in de lucht. Een mooie klus, die jou en je eventuele personeel voor weken of misschien wel maanden werk oplevert. Dat is een mooie kans. Bovendien biedt het je de mogelijkheid om je bedrijf extra onder de aandacht te brengen. Wie weet levert dat nog meer opdrachten op in de toekomst. Maar dan slaat de twijfel toe: Wat nu als die opdrachtgever de facturen niet betaalt? Het gaat wel om grote bedragen. Als die niet worden betaald dan kan dat zelfs een faillissement betekenen. Dan toch die opdracht maar niet aannemen? Dat is ook weer zonde. Gelukkig is er een tussenoplossing, namelijk factoring.
Wat is factoring?
Bedrijven zoals Impact Factoring bieden de mogelijkheid om facturen voor te financieren. Dit wordt factoring genoemd. Je stuurt de factuur die voor jouw opdrachtgever bedoeld is naar het factoringbedrijf. Zij betalen de rekening binnen enkele dagen. Met het ontvangen geld kun jij grondstoffen of materialen inkopen of je personeel betalen tijdens de looptijd van het project. Jouw klant voldoet de factuur uiteindelijk aan het factoringbedrijf. Voor deze service betaal je een fee in de vorm van een percentage van het factuurbedrag. Als je klant niet betaalt dan neemt het factoringbedrijf de incasso’s voor zijn rekening. Dat risico ligt dus niet bij jou.
Kredietverstrekking aan ondernemers
Banken zijn vaak huiverig met het toekennen van een zakelijk krediet aan bedrijven. Zeker als het gaat om een startup. En juist in de beginperiode heb je vaak extra geld nodig om je bedrijf een goede start te geven. Je kunt dan meestal nog geen jaarcijfers overleggen en het is soms ook lastig om een goede winstprognose te geven. Je dreigt op die manier in een vicieuze cirkel te komen en dat schiet natuurlijk niet op als je wilt ondernemen. Door middel van factoring kun je kleine bedragen laten financieren en op die manier toch opdrachten aannemen waarvoor je eerst moet investeren. Zodra je meer werk krijgt kun je wellicht gelden reserveren en kun je het je veroorloven om een factuur later te laten betalen zonder dat je hierdoor in de financiële problemen komt.
Let op met wie je zaken doet
Zeker voor een grote opdracht is het belangrijk dat je weet met wie je zaken doet. Doe dus indien je de klant nog niet goed kent, onderzoek naar zijn kredietwaardigheid. Zo kun je voorkomen dat je mogelijk in de problemen komt als de klant niet betaalt. Als je geen gebruik maakt van factoring ben je immers zelf verantwoordelijk. Een factoringbedrijf zal indien nodig altijd onderzoek doen of de klant in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen. Als dat niet zo is dan wordt de opdracht voor factoring niet aangenomen. Dit moet voor jou als ondernemer een waarschuwing zijn. Neem de opdracht niet aan of werk in ieder geval met deelfacturen zodat je niet voor het volledige orderbedrag benadeeld kunt worden. Kom meer te weten over wat je moet doen bij niet-betalende klanten in dit blog.
Wil je ons helpen met groeien? Neem dan contact met ons op.