Werk je al een tijdje in loondienst en denk je weleens na over parttime ondernemen? Je bent niet de enige. Steeds vaker hoor je voorbijkomen dat mensen naast hun vaste baan ook nog een eigen project of zelfs een bedrijf hebben. Zo heb je de zekerheid van een stabiel inkomen én heb je wat extra’s, doordat je parttime onderneemt. Maar hoe doe je dat, parttime ondernemen?
Is parttime ondernemen wel mogelijk?
Een kort antwoord op deze vraag is dat het zeker mogelijk is. Mocht je hierover nadenken, is het wel goed om je in te lezen op bepaalde zaken. De meeste mensen beginnen met parttime ondernemen als zij nog in loondienst zijn. Logisch, want mocht het ondernemen niet goed uitpakken, heb je altijd nog iets om op terug te vallen. Bovendien kun je een deel van je salaris van je vaste baan investeren in je eigen onderneming.
Het klinkt natuurlijk geweldig, bijverdienen naast je baan, maar wees je wel bewust van de drukte waar je mee te maken krijgt. Iedereen wil natuurlijk een extra zakcentje, maar er komt heel wat bij kijken als je start met een eigen onderneming. Zo zal je in het begin veel uren moeten steken in het opstarten van je bedrijf en vrije tijd in moeten leveren. Maar als je dit écht wil en die drive er is, waar wacht je dan nog op?
Ondernemerschap combineren met een baan in loondienst
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om parttime te gaan ondernemen zonder dat je in loondienst bent, maar dit komt minder vaak voor. Tenzij je een goed startkapitaal en een buffer hebt, is er niets dat jou tegenhoudt parttime te gaan ondernemen. In de praktijk wordt het vaak wel gecombineerd met een baan in loondienst. Los van het feit dat je met parttime ondernemen een deel van je vrije tijd inlevert, moet je je ook goed verdiepen in hoe je gaat ondernemen.
Als je parttime ondernemen combineert met je baan in loondienst is het verstandig om eerst je contract bij je werkgever te checken. Sommige werkgevers hebben in een contract vastgelegd dat het niet is toegestaan om te concurreren met het bedrijf waar je in dienst bent. Als je een onderneming start dat niet concurreert met je huidige werkgever, is dat meestal geen probleem en kun je gewoon beginnen.
Plannen is key
Als je de stap neemt parttime te gaan ondernemen, is het belangrijk dat je een goede planning voor jezelf maakt. Een baan in loondienst en ondernemen naast elkaar is niet niks. Het vergt sterke discipline en doorzettingsvermogen en je zult keuzes moeten maken.
Je baas verwacht dat jij je net als voorheen volledig blijft inzetten voor werkzaamheden. Als je een fulltimebaan hebt, zal je de werkzaamheden voor je eigen onderneming vaak moeten verplaatsen naar de avond of naar het weekend. Dit is intensief, maar als je het écht wil, kan het.
Parttime ondernemen en belasting, hoe zit dat?
Extra inkomen vanuit parttime ondernemen is leuk, maar hier zitten wat haken en ogen aan. Bij je baan in loondienst ben je gewend dat alles fiscaal voor je geregeld wordt, bij het tekenen van je contract ben je daarmee akkoord gegaan. Loonbelasting wordt automatisch ingehouden en in veel gevallen is er ook een maandelijkse pensioenafdracht. Dit is natuurlijk fijn, want je hoeft naast de jaarlijkse belastingaangifte niet veel te doen.
Als je naast je baan in loondienst ook nog geld verdient vanuit je eigen onderneming, moet je per kwartaal btw-aangifte doen. Dit is wanneer jij je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een btw-nummer waarmee je verplicht bent de btw-aangifte ieder kwartaal opnieuw te doen. Draai je niet zo veel omzet met parttime ondernemen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan minder of zelfs geen btw af te dragen. Ook kun je kijken of je in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek.
Hoeveel mag je bijverdienen naast je baan?
Je mag zo veel bijverdienen naast je baan als dat je zelf wil, maar de hoogte van je omzet heeft wel invloed op hoeveel btw je moet afdragen. Heb je een maximale omzet van 20.000 euro per jaar? Dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Met dat bedrag heb je alsnog een leuk extra inkomen zonder dat je veel btw hoeft af te dragen. Is je jaarlijkse omzet hoger dan dat? Dan moet je meer btw betalen.
De voor- en nadelen van parttime ondernemen
Parttime ondernemen heeft voor- en nadelen. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij parttime ondernemen is: meer geld! Dat is zo (als je het goed doet), maar besef ook dat er veel tijd en energie zit in het runnen van een onderneming. Let op het volgende als je erover nadenkt parttime te gaan ondernemen:
- Ga van tevoren goed na hoe je parttime ondernemen gaat combineren met je baan in loondienst en maak een planning
- Schrijf je op tijd in bij de Kamer van Koophandel
- Let op jezelf. Blijf gezond en leg jezelf niet te veel werkdruk op. Je wil niet dat de enthousiaste start van je eigen onderneming eindigt in een maandenlange burn-out
Het grootste voordeel aan het combineren van een baan in loondienst met parttime ondernemen is dat je nog niet direct winst hoeft te maken. Je hebt tenslotte nog een vast maandsalaris waar je altijd nog op terug kunt vallen. Hierdoor heb je de tijd om jouw onderneming rustig aan op te starten en te laten groeien. Als parttime ondernemen dan uiteindelijk toch leidt tot fulltime ondernemen, is dat alleen maar mooi!