Vaak wordt gedacht dat beleggen alleen maar logisch is als de economie in de lift zit. Maar dat is niet het geval. Goed beleggen is eigenlijk niets anders dan voortdurend speculeren op verandering. Op basis daarvan worden nieuwe beleggingen aangekocht of juist afgestoten. Een verandering kan bijvoorbeeld bestaan uit een daling van de rente of juist een stijging ervan. Wie goed belegt kan in beide gevallen profiteren.
Beslissingen nemen op basis van marktkennis
Ook andere actualiteiten kunnen door deskundige beleggers worden benut. Bijvoorbeeld een verandering in wetgeving, waardoor nieuwe economische activiteiten worden toegestaan. Springt een belegger daar als eerste in, dan kan daar veel rendement mee worden behaald. Voor dit soort beslissingen is natuurlijk wel enige marktkennis vereist.
Professionals met veel ervaring
Maar wie kan er voor u gaan beleggen? U kunt dit zelf gaan doen, maar dat vereist wel enige kennis van zaken. Daarnaast kost beleggen ook best wat tijd. Mist u die kennis en de extra tijd, dan kunt u het beste het beleggen uitbesteden. U laat uw geld dan beheren door professionals. Vaak zijn dit banken die er een speciale afdeling voor hebben opgezet. Denk bijvoorbeeld aan ING, ABN-AMRO, Rabobank en de ASN Bank. De ene bank is daarbij meer gespecialiseerd dan de andere. Zo kent Van Lanschot een beleggingsonderdeel dat al meer dan 280 jaar geld voor haar deelnemers belegt. Dat lijkt dus een veilige keuze voor het vermogensbeheer van uw geld.
Beleggen is echt iets voor de lange termijn
‘Behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.’ Financiële professionals die hun diensten aanbieden zijn wettelijk verplicht om u met dit zinnetje te waarschuwen. De financiële markten schommelen voortdurend en zullen elk jaar weer zorgen voor een andere uitkomst. Daarom is het goed om te bedenken dat beleggen iets is voor de lange termijn. Dit geldt als u de financiële middelen zelf belegt, maar ook als u dit door een professionele belegger laat doen.
Het blijft natuurlijk verleidelijk om te kijken hoe de rendementen in het verleden zijn geweest. Om u een indruk te geven, kunnen we eens kijken hoe beleggingen in aandelen zich hebben ontwikkeld. Nemen we hiervoor de periode 2016 tot 2021, dan rendeerden zulke beleggingen met een vette 12,18% procent per jaar. Dit is voor beleggen een vrij korte termijn en bij nadere beschouwing blijkt dit net een heel gunstige periode te zijn geweest. We kunnen namelijk ook een veel slechtere vijfjaarsperiode kiezen. Zo rendeerden de aandelen in de vijf jaar die lagen tussen 2005 en 2010 maar met 1,97%. Niet zo gek als u bedenkt dat de grote financiële crisis precies in het midden van die periode begon. Zou u net in 2007 op het idee gekomen zijn om te gaan beleggen, dan zou u in de vijf jaar tot 2012 per jaar een verlies van 0,44% op uw beleggingen hebben geleden.
Geen vijf maar tien of twintig jaar
Kortom, een jaar of tien beleggen of nog liever zo’n twintig jaar, zorgt over het algemeen voor een veel stabieler beeld. Zo kwam het rendement over de periode 2011 tot 2021 uit op gemiddeld 10,8% per jaar. Nemen we de periode 2000 tot 2020 als uitgangspunt, dan zou u bij een belegging in aandelen gedurende die periode gemiddeld 11,80% rendement per jaar hebben geïncasseerd.
Meer financiële tips lees je hier.