Wanneer je de groei van een onderneming in een grafiek zet, zie je al snel dat de lijn geen min of meer recht pad omhoog volgt. Het is geen lineaire groei. Een gezond bedrijf maakt een duidelijke groeicurve voordat de lijn afvlakt. Er moeten binnen het bedrijf keuzes gemaakt worden die als doel hebben de volgende groeifase in te zetten. Welke dat zijn en hoe deze fases eruit zien? Je leest het hier.
In principe zijn er vijf groeifases die een financieel gezonde onderneming doormaakt. Beknopt zijn dat op volgorde van ontwikkeling:
- De startup fase
- Rollercoaster fase
- Puber fase
- Scale-up fase
- Flow fase
Pas wanneer je bedrijf zich in de relatief lastige scale-up fase bevindt, is er professioneel advies nodig om zonder onnodige strubbelingen door te groeien naar de begeerlijke flow fase. De fase waarin het een onderneming, in een gezonde economie, voor de wind gaat.
#1 Startup fase
De startup fase is het prille begin van je onderneming. Niet zo lang geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en gestart door een ambitieuze ondernemer, eventueel samen met hoogstens zeven andere medewerkers. De ondernemer is hier de meewerkend voorman. Het is de fase van de markt verder verkennen, positioneren, de doelgroep benaderen en investeren. Winst wordt nog niet gemaakt, de marges zijn mager of soms zelfs negatief. Dagen van 12 tot 16 uur zijn voor de ondernemer geen uitzondering.
#2 Rollercoaster fase
Na verloop van tijd wordt er meer personeel aangetrokken. Ideeën zijn getoetst op levensvatbaarheid, dus er kunnen substantiële middelen worden ingezet, want de deals komen binnen. Alles is gericht op sales, zoveel mogelijk verkopen, desnoods met hoge kortingen. De omzet stijgt terwijl de marge mogelijk wat achterblijft. Elke kans wordt aangegrepen en de ondernemer voelt zich onoverwinnelijk. Met recht wordt dit de rollercoaster fase genoemd.
#3 Puber fase
De puber fase dient zich aan (25 tot 50 medewerkers). Voor de ondernemer een lastige fase omdat er nu echt aan een managementteam gedacht moet worden. De focus verschuift zich van de sales en de markt in het algemeen meer naar binnen, naar processen, systemen en bovenal mensen. Nieuwe mensen worden aangenomen wat in eerste instantie extra geld kost, maar wat een van de vereisten is om te groeien. Qua productie of dienstverlening gaat kwaliteit in deze fase voor kwantiteit.
#4 Scale-up fase
In de delegeerfase heeft de ondernemer bijna al zijn taken overgedragen aan het managementteam. Zelf houdt hij nog maar één pet op en treed als CEO meer naar buiten. Zijn taak is leidinggeven en ervoor zorgen dat het gehele team zich op het hoofddoel focust. De interne organisatie moet werken als een geoliede machine. De klantfocus is belangrijk, maar niet meer als exclusiviteit. Bij het bedrijf werken 50 tot 150 mensen.
#5 Flow fase
De flow fase is de status quo waar en bedrijf in wil zitten. Deze fase kan heel lang duren. Toch wil je niet in een stabiele situatie terechtkomen waarbij flexibiliteit en structuur in evenwicht is, omdat de drang tot vernieuwen dan weg is. Stilstand is achteruitgang. In deze fase heeft de onderneming vet op de botten en kan het met haar 150+ medewerkers gemakkelijk riskeren flink te investeren in nieuwe markten.
Meer lezen over financiën? Klik hier.