Voorraadkosten: de kosten die je maakt voor het aanhouden van voorraad. Simpel? Toch komt er meer bij kijken in logistiek Nederland. Wie zich bezighoudt met deze kosten of vroeger ook maar een beetje (bedrijfs)economie heeft gehad op school, kan de drie R’s waarschijnlijk wel dromen: rente, ruimte en risico. Hoe zat het ook al weer? Hoe bepaal je deze drie factoren en belangrijker nog: hoe bepalen deze drie factoren de voorraadkosten van jouw bedrijf?
Rente: het geld dat ‘vastzit’ in je voorraad
Een eerste factor van voorraadkosten. Of je bedrijf nu van eigen óf van geleend geld in gefinancierd: het bedrijf bestaat hoe dan ook uit vermogen, waardoor je te maken hebt met rente- of kapitaalkosten. Hoe is jouw bedrijf gefinancierd? Betaal je rente aan een geldschieter of heb je te maken met kapitaalkosten? In dat laatste geval zit je kapitaal als het ware ‘vast’ in de voorraad die je aanhoudt. Je kunt er op dat moment niets anders mee. Je kapitaalkosten komen neer op het rendement dat je misloopt door niets met dit geld te kunnen doen.
De eerste R scherp? We gaan door!
Ruimte: de invloed van logistiek Nederland
Om tot de exacte voorraadkosten te komen, is het belangrijk om de volledige ruimtekosten mee te nemen. En dat gaat verder dan de huur van een magazijn of andere opslag. Want wat dacht je van de afschrijving op eventueel opgeslagen kantoormeubelen, stellingkasten en transportmiddelen? Daarnaast zul je kosten moeten betalen voor onder andere onderhoud, een energieleverancier en magazijnpersoneel.
Houd bij het uitzoeken van een logistieke oplossing dus rekening met al deze facetten. Ze horen straks namelijk allemaal bij je ruimte- en dus voorraadkosten. Wanneer je een ervaren logistieke dienstverlener aanhaakt, zijn dit ook nog kosten om rekening mee te houden. Wel kan dit een perfecte totaaloplossing zijn in (intermodaal) transport, distributie en logistiek.
Qua ruimte kun je overigens denken aan interne opslagruimte, maar ook externe warehousing in Nederland.
Risico: verouderen, beschadigen of bederven
Binnen voorraden en dus voorraadkosten bestaat er altijd risico. Denk aan het risico van veroudering van trendgevoelige- of seizoensproducten, beschadigde producten of in geval van voedingsmiddelen bederving. Het gevolg? Producten die niet meer aan de man te brengen zijn en dus feitelijk weggegooid geld zijn. Hiernaast zul je te maken hebben met prijsschommelingen, wat ook onder risico valt. Op deze risico’s probeert logistiek Nederland zo slim mogelijk in te spelen.
Maar hoe bereken je nu je voorraadkosten?
Voorraadkosten worden vaak uitgedrukt in een percentage. Hoe je daaraan komt? Tel de kosten van rente, ruimte en risico bij elkaar op en deel het door de totale waarde van je voorraad. Toch is dit niet zo 1, 2, 3 in te vullen en zul je meer informatie nodig hebben om je voorraadkosten te kunnen berekenen en zo eventueel zelfs verlagen.
In dat geval geeft de Formule van Camp je je antwoord. Deze klassieker is begin 20e eeuw ontwikkeld en komt ook wel weg met de naam Economic Order Quantity (EOQ)-formule. Wat er wordt meegenomen? Omloopsnelheid, voorraadkosten, verkoopprijs en bestelkosten. Op deze manier breng je dus niet alleen de voorraadkosten in kaart, maar weet je ook wat je optimale bestelgrootte is.
Voorraadkosten berekenen in 2021: logistiek Nederland verandert
Of je nu met pen, papier en rekenmachine klaar moet gaan zitten om de optimale keuzes voor het bedrijf te bepalen? Nah, gelukkig leven we inmiddels in 2021 en verandert de software binnen logistiek Nederland met ons mee! Met hulp van handige software krijg je grip op je voorraadkosten. Deze blog helpt je vooral inzien welke vaste én variabele factoren van invloed zijn op je kosten. Succes!