Ieder bedrijf heeft wel eens van deze term gehoord: payroll. Maar wat is het precies? En in hoeverre verschilt dit van salarisadministratie? In dit blog leggen we het je uit.
Wat is het precies?
Payroll is het uitbesteden van je salarisadministratie en werkgeverschap. Je geeft dus als het ware alles uit handen. Een werknemer komt niet bij jou in dienst, maar bij de payroll organisatie. Daarmee heb je geen verantwoordelijkheden op juridisch gebied. Denk aan wettelijke verplichtingen rondom pensioenopbouw, verzekeringen en arbeidsongeschiktheid. Je hebt wel zelf de regie over de werkzaamheden die de werknemer uit dient te voeren en over hoogte van salaris- en functioneringsgesprekken.
Via payroll software houd jij inzicht in alle belangrijke informatie over de werknemer terwijl het payroll bedrijf hiermee de verdere salarisverwerking uitvoert.
Voordelen van payroll
Payroll kent een aantal voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Je hebt zelf geen risico’s aan het werkgeverschap. Vooral bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kan je dit veel kosten besparen.
- Payroll biedt extra flexibiliteit. Vooral als je bepaalde perioden van het jaar extra krachten nodig hebt, kan payroll een uitvinding zijn. Anders ben je (in de drukste periode) ook nog eens veel tijd kwijt aan alle administratieve taken rondom het aannemen en uitbetalen van je personeel.
- Voor kleinere organisaties is dit vaak de eerste stap bij het aannemen van personeel. Je hebt namelijk waarschijnlijk dan nog niemand in dienst die dit voor je kan regelen, terwijl je zelf hier ook de tijd en kennis niet voor hebt. Payroll geeft je dus ook extra zekerheid en minder verantwoordelijkheid in het prille begin van je werkgeverschap.
Nadelen van payroll
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan payroll. Zo kan er een bepaalde afstand heersen tussen jou en de werknemer omdat hij of zij in principe niet in dienst is van het bedrijf. Dit speelt helemaal als je andere werknemers hebt die wel in dienst van jou zijn. Ook heb je over het algemeen minder inzicht in je loonkosten en toekomstperspectieven op dit gebied. Ook wil een payroll bedrijf natuurlijk altijd aan jou verdienen, waardoor dit altijd een duurdere oplossing per werknemer is.
Wat is het verschil tussen payroll en een uitzendkracht?
Payroll lijkt dus in eerste instantie veel op uitzenden, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Daar waar een uitzendbureau ook de werving en selectie voor je overneemt en vraag en aanbod samenbrengt, ben je bij payroll in principe zelf verantwoordelijk voor het zoeken van de geschikte werknemer. Je kunt hierover natuurlijk wel advies krijgen van het payrollbureau.
Ook ben je bij payroll zelf verantwoordelijk voor alle communicatie naar de nieuwe medewerker. Denk hierbij aan communicatie rondom de startdatum, werktijden, planning en meer. Een medewerker die in dienst is van een uitzendbureau is bovendien flexibeler. Heb je (tijdelijk) geen werk meer voor deze persoon? Dan kan het uitzendbureau heel gemakkelijk de werknemer ergens anders plaatsen waar het op dat moment wel nodig is.
Er bestaan ook verschillen tussen payroll en salarisadministratie.
Wat kost payroll
Een payroll bureau vraagt een fee voor zijn dienstverlening. Dit is meestal gebaseerd op het salaris van de werknemer. Gemiddeld ligt deze marge tussen de 6% en 10%. In ieder geval is het ook aan te raden om te kijken naar de overige taken die het payroll bureau voor je uitvoert. Een bureau dat werkt met HRM software geeft jou namelijk ook veel inzicht, wat misverstanden of onduidelijkheden later kan voorkomen.
Geïnteresseerd in alles over financiën?
Wil je alles lezen over financiën voor jou als werkgever of als werknemer? Klik dan hier en leer nog veel meer!