Gaan de zaken goed en is je buffer voldoende? Dan kan het interessant zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Je kan op die manier namelijk vermogen opbouwen en later eerder stoppen met werken of andere (zakelijke) dromen realiseren. Wij nemen je mee in de verschillende zaken die je niet moet vergeten bij zakelijk beleggen.
Zakelijk beleggen is interessant
Met de huidige rente is zakelijk beleggen een interessante optie. Voor sommigen misschien zelfs een logische keuze. Want zoals je misschien wel vaker hoort, je spaargeld wordt steeds minder waard als je het op de bank laat staan. Kies jij daarom ook voor zakelijk beleggen? Houd dan rekening met de volgende zaken.
Past beleggen wel bij jou(w onderneming)?
Voor je begint met zakelijk beleggen, is het belangrijk om de volgende factoren te overwegen:
- De beleggingshorizon: de gouden regel is dat het geld waarmee je belegt, niet nodig hebt in de periode waarin je gaat beleggen. Klinkt logisch, maar wordt nog wel eens vergeten.
- De risico’s: beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je je goed inleest in en je bewust bent van deze risico’s. Je bepaalt zelf hoeveel risico je neemt. Een groter risico betekent een grotere kans op winst, maar ook een grotere kans op verlies.
- Je beleggingsdoel: wat wil je bereiken met het beleggen? Wil je je geld wegzetten omdat je het voorlopig toch niet nodig hebt, beleg je voor een lange termijn investering of wil je je vermogen laten groeien?
- Je financiële positie: je financiële positie is het totaalplaatje van je financiële situatie; inkomsten, vaste kosten, etc. Heb je daarnaast voldoende financiële ruimte om tegenslagen op te vangen op de korte termijn?
De verschillende mogelijkheden van zakelijk beleggen
Je kunt op verschillende manieren zakelijk beleggen. Bijvoorbeeld door experts het werk te laten doen of volledig zelfstandig te beleggen. We leggen de verschillende beleggingsmogelijkheden voor je uit.
Beheerd beleggen
Jij bepaalt hoeveel je inlegt, je beleggingsdoel en het risico dat je wil nemen, experts beleggen vervolgens jouw geld. Zo heb jij meer tijd om je aandacht te richten op je onderneming en hoef je je niet te verdiepen in de wondere wereld van beleggen.
Zelf beleggen met wat hulp
Wil je zelf beleggen, maar kan je wel wat hulp gebruiken van een specialist? Dan kan je kiezen voor deze optie. Een beleggingsspecialist geeft jou persoonlijk advies bij het samenstellen van je portefeuille, maar jij maakt alle keuzes.
Zelf beleggen
Je kan daarnaast ook zelfstandig beleggen zonder adviseur. Op deze manier maak je ook alle keuzes zelf en maak je geen gebruik van de kennis van een expert.
Beleggen in …?
Het meest bekende voorbeeld van beleggen is beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud, zilver en kunst wordt vaak belegd.
Beleggen in goud en zilver is bijvoorbeeld een stabiele manier om je vermogen te laten groeien. Niet alleen kun je in deze edelmetalen beleggen, je kan ze ook kopen. Bijvoorbeeld Umicore goud kopen, een producent die in Nederland het grootste gedeelte van de gouden baren levert. Of zilveren munten kopen als belegging, een goed alternatief voor sparen.
Wat heb je nodig om zakelijk te kunnen beleggen?
Om te beginnen heb je natuurlijk vermogen nodig om te kunnen beginnen met zakelijk beleggen. Daarnaast is het verplicht om een LEI (Legal Entity identifier) te hebben. Dit is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders transacties wereldwijd kunnen volgen. Het doel van dit nummer is om financiële markten transparanter te maken, beleggingsrisico’s beter te beheersen en beleggers te beschermen. Je kunt een LEI aanvragen bij de KvK. Liever niet zakelijk beleggen maar wel benieuwd naar beleggen prive?
Meer tips over financiën?
Die lees je natuurlijk bij businesswiki.nl, de plek waar jij als ondernemer elke dag wijzer wordt. Bekijk alle financiën blogs hier en lees je wijs.