Wil je investeren in een auto van de zaak, maar kun je het bedrag niet in één keer neerleggen? Dan is een auto leasen zakelijk misschien wel iets voor jou. We leggen je graag uit hoe zakelijk leasen eruit ziet in de praktijk en hoe je dit ook als zzp’er voor elkaar kunt krijgen.
Twee soorten zakelijk leasen
Wanneer je zakelijk wilt gaan leasen heb je twee keuzes. Je kunt kiezen voor een operational of een financial lease. Bij de eerste vorm stap je naar een auto lease maatschappij en de tweede kun je vaak bij je huidige bank afsluiten.
Operational lease
Het grote verschil tussen de twee lease opties, is dat je bij een operational lease géén eigenaar wordt van de auto. Je least dan een auto bij een automaatschappij waaraan je elke maand een afgesproken bedrag betaalt. Zakelijk leasen ziet er op deze manier zo uit:
- De lease maatschappij is de eigenaar van de zakelijke auto
- De lease maatschappij is verantwoordelijk voor al het onderhoud, reparaties en verzekeringen
- De auto van de zaak staat niet op de balans
- Deze vorm van leasen is vaak alleen beschikbaar voor wagenparken
- De btw zit bij het maandbedrag inbegrepen
Financial lease
Bij een financial lease ben je vanaf de eerste dag dat je betaalt al eigenaar van de lease auto. Een financial lease kun je niet alleen aanvragen voor een zakelijke auto, maar ook voor nieuwe apparaten of machines. Kortom: apparatuur waar je nog niet direct het geld voor hebt en waar je maandelijks een afgesproken bedrag voor gaat aflossen. Zakelijk leasen ziet er op deze manier zo uit:
- Jij bent direct eigenaar van de zakelijke auto
- Jij bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties en verzekeringen
- De auto van de zaak staat wél op de balans
- Je betaalt van tevoren de btw
- Je ervaart de voordelen van een zakelijke tankpas
Auto leasen zzp
Ben jij een zelfstandig ondernemer? Ook dan kun je een auto leasen voor op de zaak. Als zzp’er heb je natuurlijk het grote voordeel dat je niet in één keer een grote som geld hoeft neer te leggen. Iets wat voor een eenmanszaak of een startende ondernemer vaak onmogelijk lijkt te zijn. Je lost iedere maand een bedrag af zodat je de rest van de maand nog de financiële ruimte behoud om nieuwe investeringen te doen. Hierdoor kan jouw onderneming echt gaan groeien.
Zakelijk leasen als startende ondernemer
Wanneer je een startende ondernemer bent, is het misschien wel nog belangrijker om te letten op de fiscale voordelen van zakelijk leasen. We hebben ze overzichtelijk voor je op een rij gezet.
De fiscale voordelen van een financial lease:
- De btw die je van tevoren betaalde, kun je terugvorderen
- Je kunt de auto afschrijven op de zaak
- De rente die je extra betaalt is ook aftrekbaar
- Je krijgt bij een bus, personenauto of bestelbus die wordt gebruikt als taxi of koeriersvoertuig investeringsaftrek
Bijtelling: zo werkt het
Wanneer je een auto least, heb je ook te maken met bijtelling. Dit zijn de extra kosten voor het privé gebruik van de auto in kwestie. Dit is wanneer je meer dan 500 kilometer rijdt met de auto van de zaak voor privézaken. De hoogte van dit percentage wordt o.a. gebaseerd op hoe milieuvriendelijk een auto is en uit welk jaar het kenteken stamt. Het percentage van de bijtelling zit tussen de 0% en 25% in. Hoe hoger het percentage hoe meer je moet betalen.
Voor de auto’s waar in 2021 een kenteken op wordt gezet gelden op dit moment de volgende percentages:
- 12% voor alle volledig elektrische auto’s of waterstofauto’s
- 22% voor alle overige voertuigen (dus ook de auto’s die deels elektrisch)
De exacte bijtelling kun je berekenen bij de maatschappij waar jij kiest voor één van de twee opties voor zakelijk leasen.
Wil je jouw zakelijke financiën op orde brengen? Neem dan vooral een kijkje op de financiën-pagina van Business Wiki. Hier schrijven we over alle belangrijke zaken omtrent geld, omzet en winst.