Je hoort wel eens de uitspraak: ‘We werken om te leven, we leven niet om te werken’. Toch lijkt het er tegenwoordig op dat mensen alleen nog maar bezig zijn met carrière maken en het verdienen van geld. Natuurlijk moeten we onze rekeningen betalen en voor brood op de plank zorgen. Maar wanneer werken het belangrijkste wordt in je leven en je daardoor ongezonde keuzes maakt ─ zowel fysiek als mentaal ─ dan ligt een burn out op de loer. Maar wat is een burn out nou precies?
Wat is een burn out?
Een burn out laat zich het beste beschrijven als een aandoening die lichamelijk, mentaal en emotioneel totale uitputting veroorzaakt bij mensen die ermee geconfronteerd worden. Patiënten voelen zich volledig uitgeblust en opgebrand en worden in hun dagelijkse doen en laten enorm beperkt door de aandoening. Je kunt bijna geen prestaties meer leveren, relaties onderhouden voelt als een onmogelijke opgave en je voelt je machteloos.
Een burn out ontstaat niet plotseling. In principe is er pas sprake van een burn out als je meer dan een half jaar spanningsklachten ervaart en daarbij vooral uitgeput bent. Vaak wordt een burn out het eerste op je werk opgemerkt. Door jezelf, maar vaak door collega’s of je leidinggevende. Deze schakelt bij een naderende burn out dan ook direct een burn out bedrijfsarts in.
De leidinggevende en de burn out bedrijfsarts
Werknemers zijn gebaat bij een veilige werkomgeving waar iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht geslacht, ras of overtuiging. Maar de basis is het belangrijkste: weten dat je als werkgever met unieke mensen te maken hebt. Er zijn daarom wat beginselen te onderscheiden die bijdragen aan de verlaging van het ziekteverzuim, veroorzaakt door een beginnende burn out. Te denken valt aan:
- Als leidinggevende je medewerkers veiligheid bieden. Een veilige werkomgeving, compleet met huisregels die vastgelegd zijn in een werkinstructie, biedt houvast, rust en regelmaat. Maar als leidinggevende moet je ook een luisterend oor zijn waar iemand zich bij op z’n gemak voelt. Misschien dat er privé problemen zijn in de familiesfeer of dat het financieel wat lastig is. Deze leidinggevende staat vaak als teamleider tussen management en de werkvloer.
- Blijf je medewerkers opleiden. Geef mensen de kans zich te ontwikkelen wanneer zij dat willen. Je vermijdt hiermee dat personeel in een routine terechtkomen en de zin in het werk kwijtraken. Dit kan een burn out in de kaart spelen wat re-integratie op lange duur ook zal bemoeilijken. Medewerkers komen immers weer op dezelfde werkplek, zonder vooruitzichten op iets anders.
- Alles valt of staat bij het tijdig herkennen van burn out signalen. Een burn out bedrijfsarts helpt je hierbij als je merkt dat medewerkers structureel te laat komen of sneller geïrriteerd zijn. Een steevast vermoeide indruk gecombineerd met een slechte eetlust zijn ook signalen die serieus genomen moeten worden. Ook wanneer sociale contacten vermeden worden kan dit een indicator zijn dat iemand op langdurig ziekteverzuim afstevent. Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij een burn out.
Meer HR-gerelateerde artikelen lezen? Businesswiki.nl is jouw wikipedia voor business.