De piramide van Maslow, misschien ken je de driehoek nog uit je schooltijd. Maar wat stond er nu ook alweer in die piramide, wat kon je ermee en is het nuttig om toe te passen in je bedrijf en op je werk? In dit blog vertellen wij je alles wat je moet weten over de piramide van Maslow.
Piramide van Maslow uitleg
De piramide van Maslow is een theorie die de behoeften van mensen in kaart brengt. Het wordt dan ook wel de behoeftepiramide genoemd.
Abraham Maslow was een Amerikaans klinisch psycholoog. Hij zag de mens als een uniek gemotiveerd individu met een veel drijfveren. Volgens Maslow moeten een aantal fundamentele menselijke behoeften minimaal bevredigd zijn om een gezonde persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. Deze vijf basisbehoeften beschrijft Maslow in zijn theorie.
Ook brengt hij hiërarchie aan in de behoeften. Hij stelt dat er in de bevrediging van de behoeftes een volgorde zit. Je begint onderaan en gaat daarna pas op zoek naar de volgende laag. De basisbehoeften bestaan uit:
- Lichamelijke behoeften
- Veiligheid
- Sociaal contact
- Erkenning en waardering
- Zelfontplooiing
Basisbehoefte 1: Lichamelijke behoeften
Lichamelijke behoeften, ook wel Physiological needs genoemd, doelen op de meest basale behoeften van de mens om het lichaam te kunnen laten functioneren. Denk hierbij aan behoeften als zuurstof, water, voedsel, slaap, etc. Als deze behoeften niet bevredigd worden, kan een mens (gedeeltelijk) niet functioneren.
Basisbehoefte 2: Veiligheid
Als lichamelijke behoeften zijn bevredigd, gaat de mens op zoek naar bestaanszekerheid. Mensen willen namelijk controle, orde en voorspelbaarheid. Om fysieke en economische veiligheid te creëren, vormen ze groepen. Het gaat bij deze behoeften om het hebben van een baan, huis, jezelf kunnen verdedigen, verzekeren en over het aangaan van relaties.
Basisbehoefte 3: Sociaal contact
Als wordt voorzien in de lichamelijke behoeften, fysieke veiligheid en economische zekerheid, gaat de mens op zoek naar sociaal contact. Wij mensen willen ergens bij horen en hebben behoefte aan liefde en sociale verbondenheid. We gaan daarom op zoek naar groepen waar we onszelf mee identificeren en willen onderdeel zijn van die groep.
Basisbehoefte 4: Erkenning en waardering
Als lichamelijke, veiligheids- en sociale behoeften zijn voorzien, streeft de mens naar eigenwaarde en status binnen de hierboven genoemde groep(en). Eigenwaarde doelt op zelfzekerheid waarin de mens in de wereld staat. Dit hangt direct samen met de waardering van anderen. Bij de behoefte aan status staat de behoeften aan belangrijkheid, succes en respect centraal.
Basisbehoefte 5: Zelfontplooiing
Als alle andere behoeften bevredigd zijn, streeft de mens naar persoonlijke groei. Dit houdt in dat de mens ernaar streeft om talenten maximaal te ontwikkelen. Dit kan pas als de mens nog energie en middelen overheeft nadat alle andere behoeften zijn bevredigd.
Piramide van Maslow toepassen in je bedrijf
De piramide van Maslow kan breed toegepast worden. In de economie, psychologie, sociologie, maar ook in organisatiekunde en marketing speelt deze hiërarchie een belangrijke rol. De piramide laat namelijk zien wat mensen motiveert.
Human Relations is een stroming binnen Organisatie en Management. Maslow is de grondlegger van deze beweging. De stroming stelt dat het handelen van medewerkers te beïnvloeden is door hen te motiveren. Dit kan door in te spelen op de individuele behoeften van een medewerker en ook op de groepsdynamiek.
Met het ontstaan van de Human Relations stroming zijn zaken als arbeidsmotivatie, groepsdynamiek, persoonlijke aandacht, persoonlijke ontwikkeling en samenwerking ontstaan. Deze zaken spelen nog altijd een belangrijke rol in het denken over aansturing van organisaties.
Piramide van Maslow voorbeelden
Er zijn talloze voorbeelden te noemen van de piramide van Maslow in de praktijk. Een leuk en makkelijk voorbeeld gaat over investeren. In economisch slechte tijden is het verstandig om te investeren in bedrijven die voedingsmiddelen produceren. Mensen moeten immers blijven eten en drinken (basisbehoefte 1: lichamelijke behoeften).
Verzekeringsbedrijven spelen in op de behoeften van bestaansrecht (basisbehoefte 2: veiligheid) door hun verzekeringen te verkopen. Mensen hebben namelijk de behoefte om zich te verzekeren.
In de laatste fase (basisbehoefte 5: zelfontplooiing) kan je jezelf ontwikkelen door iets te lezen of door te studeren. Echter zal het merendeel van de mensen erkenning en waardering af proberen te dwingen door modieuze kleding te dragen of een hoge klasse auto te rijden.
Abraham Maslow
Abraham Maslow was dus een Amerikaans klinisch psycholoog en de grondlegger van de piramide van Maslow. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste theoreticus van de humanistische psychologie, een theorie die hij de in de jaren 60 ontwikkelde. De theorie wordt ook wel de theorie van de toenemende behoefte genoemd. Abraham Harold Maslow leefde van 1908-1970. De theorie publiceerde hij in 1943.
Meer lezen over HR gerelateerde onderwerpen? Klik dan hier.