Voor werkende moeders die borstvoeding geven, is kolven op het werk vaak een noodzakelijkheid. Als ondernemer of werkgever speel je een cruciale rol in het faciliteren hiervan. Niet alleen is dit wettelijk verplicht, het draagt ook bij aan de gezondheid en het welzijn van je medewerkers én hun kinderen. In dit artikel bespreken we wat kolven inhoudt, wat de wettelijke regelingen zijn, en hoe je als ondernemer een kolfvriendelijke werkomgeving kunt creëren.
Waarom is kolven op het werk belangrijk?
Borstvoeding biedt talrijke gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. Het versterkt het immuunsysteem van de baby, vermindert het risico op allergieën en infecties, en helpt bij de cognitieve ontwikkeling. Voor moeders kan het bijdragen aan gewichtsverlies na de zwangerschap en het risico op bepaalde soorten kanker verlagen.
Wanneer een moeder weer aan het werk gaat terwijl ze borstvoeding geeft, is kolven een manier om:
- de borstvoeding te kunnen blijven geven
- pijnlijke stuwing te voorkomen
- een voorraad moedermelk op te bouwen voor wanneer ze niet bij haar baby is
- de melkproductie op peil te houden
Wettelijke regelingen voor kolven op het werk
Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regelingen rondom kolven op het werk. In nederland is dit vastgelegd in de arbeidstijdenwet:
- werknemers hebben recht op kolfpauzes tot 9 maanden na de geboorte van hun kind
- deze pauzes mogen maximaal 25% van de werktijd in beslag nemen
- de kolfpauzes worden doorbetaald als werktijd
- de werkgever moet een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar stellen
- deze ruimte moet privé, hygiënisch en comfortabel zijn
Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en rechtszaken, maar belangrijker nog: het kan de relatie met je werknemers schaden en leiden tot verminderde productiviteit en werknemerstevredenheid.
De ideale kolfruimte: waar moet deze aan voldoen?
Een geschikte kolfruimte hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn, maar moet wel aan bepaalde basisvereisten voldoen:
- privacy: de ruimte moet afsluitbaar zijn en vrij van camera’s of ramen waardoor anderen naar binnen kunnen kijken.
- hygiëne: schoon, met toegang tot een wastafel (in de ruimte of dichtbij).
- comfort: een comfortabele stoel, tafeltje en voldoende stopcontacten voor de kolfapparatuur.
- koelmogelijkheid: idealiter een koelkast om de gekolfde melk in te bewaren of een duidelijke afspraak over het gebruik van de gemeenschappelijke koelkast.
- toegankelijkheid: de ruimte moet gemakkelijk te bereiken zijn en beschikbaar wanneer nodig.
Het is belangrijk te benadrukken dat een toilet geen geschikte kolfruimte is, zowel vanuit hygiënisch oogpunt als vanwege comfort.
De business case voor het ondersteunen van kolven op het werk
Als ondernemer is het interessant om te weten dat het faciliteren van kolfmogelijkheden ook zakelijke voordelen heeft:
- lager verzuim: moeders die borstvoeding geven, melden zich minder vaak ziek omdat hun baby’s minder vaak ziek zijn.
- snellere terugkeer: werknemers keren vaak sneller terug uit zwangerschapsverlof als ze weten dat er goede kolfvoorzieningen zijn.
- hogere retentie: het zorgt voor meer loyaliteit en minder personeelsverloop, wat kosten bespaart.
- verbeterd imago: het draagt bij aan een positief imago als familievriendelijke werkgever.
- verhoogde productiviteit: moeders zijn productiever wanneer ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun kolfschema of -mogelijkheden.
Praktische tips voor het implementeren van kolfbeleid
Voor ondernemers met een klein bedrijf
- flexibele oplossingen: als je geen aparte ruimte hebt, denk dan creatief. Een weinig gebruikt kantoor of vergaderruimte kan tijdelijk worden ingericht als kolfruimte.
- duidelijke afspraken: maak duidelijke afspraken over tijden en beschikbaarheid, zeker als de ruimte ook voor andere doeleinden wordt gebruikt.
- privacy-borging: eenvoudige oplossingen zoals een ‘niet storen’ bordje en goede sloten kunnen al voldoende zijn.
Voor middelgrote tot grote bedrijven
- permanente kolfruimte: overweeg een permanente, speciaal ingerichte kolfruimte.
- reserveringssysteem: implementeer een eenvoudig reserveringssysteem voor de kolfruimte.
- voorzieningen: investeer in comfort zoals een fijne stoel, koelkast en eventueel een kolfapparaat dat werknemers kunnen gebruiken.
- beleid en communicatie: ontwikkel duidelijk beleid rond kolven en communiceer dit in personeelshandboeken en tijdens het onboarden van nieuwe medewerkers.
Communicatie rondom kolven op het werk
Open communicatie is essentieel voor een succesvolle implementatie van kolfbeleid:
- proactieve benadering: bespreek kolfmogelijkheden al tijdens het zwangerschapsverlof of zelfs daarvoor.
- normaliseren: behandel kolven als een normaal onderdeel van het werkende moederschap, niet als een uitzondering of probleem.
- privacy respecteren: laat de communicatie over kolfbehoeften aan de medewerker over en respecteer haar privacy.
- teamcommunicatie: help, indien gewenst, bij het communiceren van kolfpauzes naar teamleden zonder in details te treden.
Veelgestelde vragen van ondernemers
Wat als we echt geen ruimte hebben?
Zoek naar creatieve oplossingen zoals het tijdelijk omvormen van een vergaderruimte, het delen van faciliteiten met naburige bedrijven, of het maken van afspraken met nabijgelegen openbare faciliteiten. Het belangrijkste is dat er een oplossing wordt gevonden die voldoet aan de wettelijke eisen.
Hoelang duurt een kolfpauze gemiddeld?
Een kolfpauze duurt meestal 15-30 minuten, inclusief de tijd die nodig is om apparatuur op te zetten en op te ruimen. De frequentie hangt af van de leeftijd van de baby en persoonlijke behoeften, maar gemiddeld 2-3 keer tijdens een werkdag van 8 uur.
Hoe gaan we om met planningsproblemen door kolfpauzes?
Moedig open communicatie aan en plan waar mogelijk rondom kolfmomenten. Flexibiliteit aan beide kanten is belangrijk. Kolfsessies kunnen vaak worden gepland rond natuurlijke pauzes in de werkdag.
Ondersteun werkende moeders
Als ondernemer heb je een unieke kans om werkende moeders te ondersteunen in hun keuze om borstvoeding te blijven geven na hun terugkeer op het werk. Door het faciliteren van kolven op het werk toon je niet alleen respect voor hun behoeften, maar investeer je ook in gezondere werknemers, hogere productiviteit en een positieve bedrijfscultuur.
Het creëren van een kolfvriendelijke werkomgeving hoeft niet ingewikkeld of kostbaar te zijn. Met een beetje planning, duidelijke communicatie en respect voor privacy kun je voldoen aan zowel de wettelijke vereisten als de behoeften van je werknemers.
Door proactief een beleid te ontwikkelen rondom kolven op het werk, positioneer je je bedrijf als een vooruitstrevende, familievriendelijke werkgever – een belangrijk voordeel in de huidige arbeidsmarkt waar talent schaars is en werknemerstevredenheid cruciaal voor succes.