Om het juiste aantal personeelsleden in je bedrijf aan te nemen en te behouden, kan een strategische personeelsplanning je helpen. Dit heeft vele voordelen, maar het kan ook nadelen met zich meebrengen. Wat deze voor- en nadelen precies zijn, lees je in dit blog.
Wat is een strategische personeelsplanning
Een strategische personeelsplanning is een overzicht om jouw personeel in kaart te brengen. Het gaat hier specifiek om aantallen. In het overzicht staat niet alleen hoeveel personeel er op dit moment werkzaam is in jouw bedrijf, maar ook hoeveel je in de toekomst nodig denkt te hebben. Een strategische personeelsplanning bevat dus niet alleen informatie over de huidige stand van zaken, maar ook over de benodigdheden in de toekomst.
Tot slot staat er een strategie in om het verschil tussen nu en de toekomst op te lossen.
Voordelen van een strategische personeelsplanning
Met een strategische personeelsplanning anticipeer je dus op de toekomst van je bedrijf. Ga je een drukke tijd tegemoet of kom je juist in een rustigere periode, dan wil je jouw personeel hier op aanpassen. Door te veel personeel in dienst te hebben loop je het risico om te veel geld uit te geven aan salarissen die niet nodig waren geweest. Heb je juist te weinig personeel in dienst, dan ontstaat er stress en ongenoegen op de werkvloer. Bovendien bestaat de kans dat de werkzaamheden dan niet naar behoren worden uitgevoerd.
Naast het voorbereiden op de toekomst geeft een strategische personeelsplanning ook een goed overzicht van de actuele stand van zaken. Je hebt een betere grip op het behouden van je personeel. Door overzicht te bewaren zie je hoe het met je werknemers gaat en wat zij eventueel nog nodig hebben. Denk hierbij aan doorgroeimogelijkheden voor werknemers. Staan er functies open door verlof of beëindiging van een contract, dan kan dit wellicht intern worden opgevangen.
Nadelen van een strategische personeelsplanning
Een strategische personeelsplanning kan echter ook nadelen hebben. Critici geven aan dat een strategische personeelsplanning de spontaniteit uit het bedrijf zal halen. Door alles tot in de puntjes te plannen is een bedrijf minder flexibel bij onverwachte situaties. Maak dus zeker een planning of overzicht, maar blijf je er niet koste wat het kost aan vasthouden. Soms creëren veranderingen nieuwe, onvoorziene situaties. Het is goed om in gedachte te houden dat niet op elke situatie geanticipeerd kan worden en dat veel problemen in een gezond bedrijf ook op het moment zelf opgelost kunnen worden.
Meer blogs over personeel of HR lees je hier.