Een kantoortuin: you love it or you hate it. Volgens velen hoort het echt bij een modern kantoor. Velen vinden het ook heerlijk: gezellig tussen je collega’s zitten. Weten waar de meesten van hen mee bezig zijn. Je verhaal kwijt kunnen aan die collega schuin tegenover je. Of je ergert je juist mateloos aan het eindeloze gebel van je collega naast je. Aan de slechte muzieksmaak van het blok verderop. Aan het heen- en weergeslenter van je koffieverslaafde collega’s.
De meningen over de kantoortuin kunnen dus behoorlijk ver uit elkaar liggen. Maar wat weten we over deze manier van (samen)werken? We beschrijven 3 feiten en fabels over de kantoortuin.
1. Werknemers presteren even goed in afgesloten kantoren als in een kantoortuin: fabel
De kantoortuin is een kantoorontwerp dat bedoeld is om efficiënter te kunnen werken. Het idee is dat je als werknemer tussen je collega’s zit, waardoor de hiërarchie zou verdwijnen. Ook zou er meer en beter gecommuniceerd worden en zou de creativiteit op de werkvloer toenemen. Daarbij komt dat de kantoortuin goedkoper is dan losse, afgesloten kantoren: er passen meer mensen in een kantoortuin van 100m2 dan in meerdere afgesloten ruimtes die samen 100m2 zijn.
De praktijk is echter anders: onderzoek wijst uit dat de productiviteit juist afneemt bij werknemers in de kantoortuin, met maar liefst 86 minuten per dag. Doordat werknemers in een kantoortuin regelmatig onderbroken worden tijdens hun werkzaamheden, maken ze 50% meer fouten. Een taak voltooien duurt zelfs gemiddeld 2 keer zo lang in een kantoortuin.
2. Werken in een kantoortuin heeft invloed op het ziekteverzuim: feit
Werken in een kantoortuin verhoogt het ziekteverzuim. Wat de directe aanleiding voor ziekmelding is, kan verschillen. Veelal ontstaan klachten door geluidshinder en door het verlies van concentratie. Je krijgt immers veel mee van je collega’s als je met je collega’s in dezelfde ruimte werkt: de collega die minder druk is, vertelt uitgebreid over zijn weekenduitstapje, terwijl jij misschien juist te maken hebt met een krappe deadline en je moet concentreren. Dit leidt tot stress.
Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80% van de bedrijfsartsen aangeeft dat de werknemers die zij spreken, stress ervaren doordat zij in een kantoortuin werken. Hoofdpijn komt ook veel voor: het wordt door 60% van de bedrijfsartsen genoemd als gevolg van de kantoortuin. Zelfs burn-out wordt in verband gebracht met werken in een kantoortuin: ongeveer een derde van de bedrijfsartsen is bekend met patiënten die een burn-out oplopen die te wijten is aan het werken in één grote ruimte met veel collega’s.
3. Flexwerkplekken zijn slechter voor de gezondheid dan vaste werkplekken: feit
De Universiteit van Stockholm heeft het onderzocht: zij gingen na hoe het zat met ziekte(verzuim) bij 2000 medewerkers in 7 verschillende kantoorsettings. Werknemers die in een of drie grote ruimten werkten, bleven vaker ziek thuis. Bij mannen was een opvallende trend te zien: zij melden zich vooral ziek wanneer zij op kantoor werkten met flexplekken.
Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen infecties zich gemakkelijker verspreiden op het moment dat medewerkers een werkplek en dus een toetsenbord, muis en pennensetje delen.
Wat echter ook kan meespelen, is een gebrek aan privacy. Ook dit is onderzocht: 62% van de werknemers die de beste resultaten neerzetten, had een werkplek die voldoende privacy bood.
Je ziet regelmatig in kantoortuinen dat mensen een koptelefoon opzetten om even geen onderdeel uit te maken van de context. Dit doen ze om zich zo veel mogelijk te kunnen terugtrekken en te concentreren. Ook zien we vaker dat bedrijven stilteruimtes ter beschikking stellen. Dit zijn echter slechts manieren om te ‘ontsnappen’ aan de hectiek van een kantoortuin, geen blijvende oplossingen. Uit het eerder genoemde onderzoek waarin bedrijfsartsen aan het woord komen, blijkt ook dat stress kan ontstaan door weinig privacy: ook dit aspect krijgen de bedrijfsartsen met enige regelmaat te horen.
Verder geeft maar liefst 60% van de bedrijfsartsen aan dat zij vinden dat de kantoortuin moet worden afgeschaft.
Kantoortuin verbouwen: zo kan het ook!
Heb je als werkgever nu een kantoortuin? Die kantoortuin verbouwen naar kleine, hokkerige ruimtes klinkt je vast niet als muziek in de oren. Toch wil je wel dat je medewerkers hun werk op een productieve, gezonde manier kunnen uitvoeren.
Tegenwoordig zijn er allerlei slimme manieren om je kantoor in te richten. Denk bijvoorbeeld aan mooie glaswanden en groene wanden, die het kantoor een mooie aanblik geven én tegelijkertijd de privacy, de rust en de concentratie van werknemers bevorderen. Ga eens na wat de mogelijkheden zijn: er kan meer dan je denkt! Een doordachte verbouwing van je kantoortuin helpt je medewerkers om zich beter te voelen op de werkvloer en tegelijkertijd productiever te zijn. Win-win dus!