Online presenteren is tegenwoordig de norm als het aankomt op meetings. De één vindt het vervelend en de ander vindt het prima om zich veilig achter een scherm te verschuilen. Online presenteren mag dan inmiddels wel normaal zijn, maar het brengt nog steeds obstakels met zich mee. Geen paniek, je kunt het leren!
Een online presentatie geven? Dat kan beter
We gaan je niet per se vertellen wat goede presentatietechnieken zijn, maar we gaan dieper in op hoe je een online presentatie interactief kunt maken. Zit jij met een aantal collega’s in de vergaderzaal en hebben jullie een meeting met een belangrijke klant? Dan is het essentieel dat je professioneel overkomt. Echt indruk maken? Ga dan voor Logitech meetUp (een videoconferencing systeem voor kleine vergaderruimtes) of Logitech Rally (voor grotere vergaderruimtes). Dit zijn videosystemen die speciaal ontwikkeld zijn voor professionele vergaderingen. Je weet wel, die online vergaderingen waarin je iedereen netjes aan één grote tafel ziet zitten.
Interactief presenteren (online) met een aantal tips
Helaas is het waar: interactief presenteren is veel moeilijker wanneer je dit online moet doen. Waarschijnlijk zitten we voorlopig nog wel even vast aan deze manier van presenteren, dus kunnen we er beter maar het beste van maken. Om die reden hebben we een aantal tips waarmee je online presenteren op een interactieve manier kunt doen.
Goed online presenteren begint al vóór de presentatie
Ja, je leest het goed. De presentatie begint eerder dan verwacht. Je wil natuurlijk niet dat jouw presentatie eenrichtingsverkeer is, dus moet je je luisteraars aan het werk zetten. Een leuke en interactieve manier om dat te doen is door ze vóór de presentatie al aan het werk te zetten. Hoe je dat doet? Door bijvoorbeeld een video op te sturen waarin je vertelt dat ze een bepaalde opdracht moeten uitvoeren, bijvoorbeeld het lezen van een stuk. Interactie gegarandeerd!
Maak kennis met elkaar
Jullie hoeven geen beste vrienden te worden, maar online presenteren én interactief presenteren gaat beter samen als alle deelnemers zich comfortabel voelen. Je wil niet dat het zo’n koude en stille online meeting wordt, toch? Maak een kort voorstelrondje (als dat kan) en vertel wat over jezelf.
Vraag vooraf wat de deelnemers willen weten
Om elkaars verwachtingen gelijk te krijgen én om online presenteren soepel te laten verlopen is het belangrijk om vooraf te peilen wat de verwachtingen zijn vanaf de andere kant. Geef je bijvoorbeeld een online presentatie aan die belangrijke klant? Mail van tevoren even wat zij graag terug willen zien in jouw online presentatie. Uiteraard kun je dit altijd aanvullen met informatie die jij belangrijk vindt.
Online presenteren met behulp van een interactieve quiz of poll
Er zijn meer digitale handige en leuke tools dan je denkt. Veel van deze tools zijn goed om interactiviteit te bevorderen. Zo kun je tijdens een online presentatie een quiz of een poll inzetten (check wel even of dit past bij de personen of klant die je voor je hebt). Je kent vast wel Socrative of Kahoot: eenvoudige tools om een quiz of poll in te richten.
Ben je klaar met online presenteren en heb je gemerkt dat alle luisteraars actief meededen? Dan is het je gelukt! Zo niet, is dat niet erg. Online presenteren kun je leren en vergt de nodige oefening. Weten hoe je overtuigend pitcht? Ook daar schreven we een blog over.