Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is jouw onderneming verzekerd tegen een aantal risico’s. Het omstoten van een dure vaas bijvoorbeeld of een glas water dat over een high tech machine heen valt. In dit blog ontdek je precies welke risico’s door zo’n verzekering worden afgedekt.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De naam zegt het bijna al: bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) wordt jouw bedrijf aansprakelijk gesteld voor schade die jij of jouw werknemers of uitzendkrachten heeft veroorzaakt. Bij schade moet je denken aan materiële schade, maar ook aan fysieke schade bij derden.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt:
#1 Materiële schade: schade aan spullen van een ander. Denk aan een kapotte laptop, de schade van een lekkage en een beschadiging aan de muur.
#2 Verwonding van personen: schade aan de fysieke of mentale gezondheid van derden. Wanneer iemand bijvoorbeeld tegen een uitstekende punt aanloopt van jouw steiger, ben jij aansprakelijk voor de kosten van de medische behandeling. Dit wordt met een bedrijfsverzekering gedekt.
#3 Schade die werknemers oplopen (of elkaar toebrengen): schade bij je eigen werknemers en uitzendkrachten.
#4 Schade die ontstaat door een defect in het door jou geleverde product: wanneer jouw geleverde product voor schade zorgt. Denk bijvoorbeeld een elektrisch apparaat dat door een fout draadje kortsluiting en vervolgens een brand veroorzaakt. Voor deze kosten ben je dan verzekerd.
#5 Milieuschade die ontstaat door een incident: deze schade is alleen verzekerd wanneer de milieuschade plotseling ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan het vrijkomen van schadelijke chemicaliën door een ongeluk bij het laden of lossen. Of asbest dat vrijkomt wanneer het dak van het kantoor eraf waait.
De AVB dekt ook alle gevolgschade die volgt na het incident. Iets wat je als ondernemer veel geld gaat schelen. Het is dus heel verstandig om je voor deze risico’s te laten dekken.
Dit dekt een bedrijfsverzekering niet:
Goed om te weten: dit zijn de risico’s die deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering NIET dekt:
- Schade die met opzet is ontstaan
- Schade aan het product dat je zelf leverde (je bent dus WEL verzekerd voor de gevolgschade ervan)
- Schade door natuurrampen (zoals aardbevingen en overstromingen)
- Schade door een motorvoertuig of vaartuig
- Langzaam ontstane milieuschade (denk aan een lekkende oliepijp o.i.d.)
Waarom zou je jezelf voor letsel en materiële schade verzekeren?
Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat zeggen ze niet voor niets. Stel je voor dat je een kleine retail winkel hebt en net de vloer hebt gedweild. Een klant glijdt uit en breekt zijn been: jij bent dan aansprakelijk voor de ziekenhuiskosten en de financiële kosten omdat de klant tijdelijk niet kan werken. Zo’n schadeclaim kan als snel oplopen. Wanneer je koffie knoeit over een gloednieuwe laptop ben je al duizenden euro’s kwijt. Wat je vakgebied ook is; het is geen slecht idee om je voor deze schade te verzekeren.
Niet verplicht
Het aanvragen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar kan in sommige gevallen toch noodzakelijk zijn. Wanneer je samenwerkt met een opdrachtgever bijvoorbeeld. Deze kan eisen dat je verzekerd bent voor deze risico’s. Ben je dit niet, dan gaat de opdracht niet door.
Kosten
Bij het afsluiten van de AVB kun je zelf aangeven tot welk bedrag je verzekert wilt hebben. Hiermee bepaal je zelf het risico. Hoe groter het verzekerde bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie. De branche waarin je werkzaam bent, speelt hier ook een rol bij. Hoe meer kans op ongelukken, hoe groter het risico en hoe hoger de premie uiteindelijk wordt.
Wist je dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak in de war wordt gehaald met de beroepsverzekering? Ontdek snel het verschil tussen de twee op de pagina over beroepsaansprakelijkheidsverzekering.