Nederland is een bedrijvig landje. Letterlijk, want per 1 januari 2022 telde ons land volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meer dan twee miljoen bedrijven. Niet eerder was het aantal ondernemers in Nederland zo groot. In 2021 was er sprake van een flinke groei, terwijl er nauwelijks ondernemingen werden opgeheven. Ben je zelf ook van plan een eigen bedrijf op te bouwen? Vergis je dan niet in de regelgeving en laat je goed informeren. Een goed begin is immers het halve werk en voorkomt dat je zaken moet terugdraaien omdat je niet conform de regels blijkt te hebben gehandeld.
Bestuursrecht
Het ligt natuurlijk voor een belangrijk deel aan de aard van je onderneming, met welke regels je te maken hebt. Werk je volledig vanuit huis of ben je alleen online actief, dan gelden heel andere regels dan wanneer je bijvoorbeeld een fabriek wilt opzetten. In dat laatste geval zul je met betrekking tot de vestigingslocatie te maken krijgen met overheden. In sommige gevallen is dat alleen je eigen gemeente, maar het is goed mogelijk dat je een vergunning moet aanvragen waarvoor de provincie het bevoegd gezag is. In bepaalde situaties heb je bovendien te maken met een ministerie. Je komt hierdoor in aanraking met materie die je wellicht vreemd is en veel uitleg is ambtelijk geschreven en voor een leek knap ingewikkeld. Met advies van een bestuursrechtadvocaat ben je in zo’n situatie zeker gebaat. Je kunt er dan gerust op zijn dat er niets over het hoofd gezien wordt en dat jouw belangen als ondernemer goed vertegenwoordigd worden.
Financiële verplichtingen
Als ondernemer ben je verplicht een degelijke administratie bij te houden. Daarin moet duidelijk zichtbaar zijn welke uitgaven je gedaan hebt en welke omzetten je gemaakt hebt. Facturen, zowel inkomend als uitgaand, moeten secuur geregistreerd worden. Over de gerealiseerde omzet betaal je omzetbelasting. Heb je personeel in dienst, dan moet je ook loonbelasting betalen. Maar dan zijn we er nog lang niet. Wat moet je als ondernemer bijvoorbeeld betalen aan een werknemer die langdurig ziek is? En hoe zit het met ontslagvergoedingen? In hoeverre zijn die van toepassing wanneer je iemand op staande voet ontslaat? En hoe voorkom je een slepend juridisch gevecht met ex-medewerkers? Een advocaat arbeidsrecht heeft op al deze vragen een passend antwoord. Een hele geruststelling voor jou als beginnend ondernemer!