Je hebt een super innovatief product dat je op de markt wilt brengen of wilt graag voor jezelf beginnen. Maar hoe weet je nu welke rechtsvorm het beste bij jouw nieuwe bedrijf past? Dat ontdek je in dit blog. We nemen alle rechtsvormen onder de loep zodat je er zelf ondervindt welke rechtsvorm voor jou de juiste is.
9x verschillende rechtsvormen
Er bestaan negen verschillende rechtsvormen waarvan vijf met rechtspersoonlijkheid. Met een rechtspersoonlijkheid ben je als bedrijfseigenaar niet met je privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden, rechtszaken en andere betalingsplichten. Waar je normaliter als ‘natuurlijk persoon’ aansprakelijk bent voor de rechten en plichten die bij een onderneming horen, is dat bij deze vijf personen een ‘rechtspersoon’. Dit is eigenlijk een bestuur dat vaak bestaat uit een voorzitter, secretaris, directeur en bestuurslid. Zij handelen allemaal namens het rechtspersoon.
De rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid is: een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap.
Rechtsvorm #1: eenmanszaak
Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor alle rechten en plichten van jouw bedrijf. Er is één eigenaar, maar je kunt wel mensen in dienst nemen. Het is een toegankelijke manier om een bedrijf te starten, je hoeft je immers alleen in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer Van Koophandel (KVK).
Rechtsvorm #2: maatschap
Je vormt een maatschap samen met een andere zelfstandige die hetzelfde beroep uitoefent. Denk bijvoorbeeld aan twee tandartsen die samen een praktijk openen. Net als bij een eenmanszaak, registreer je de maatschap in het Handelsregister van de KVK. Omdat je samen gaat werken, is het goed om onderlinge afspraken te maken. Deze kunnen eventueel worden vastgelegd in een officieel document bij de notaris.
Rechtsvorm #3: vennootschap onder firma (vof)
Bij een vennootschap onder firma (vof) richt je samen met iemand anders een bedrijf op. Dit kunnen ook meerdere personen zijn. Het bedrijf is eigendom van alle vennoten – ze brengen immers allemaal iets bij aan het bedrijf. Ook hier moet je je inschrijven in het Handelsregister. Het opstellen van een vennootschapscontract is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Hier kun je alle onderlinge afspraken en investeringen in meenemen.
Rechtsvorm #4: commanditaire vernnootschap (cv)
Je wilt graag een vennootschap onder firma opzetten, maar je hebt daar op dit moment niet het geld voor. Je kunt dan kiezen voor een commanditaire vennootschap (cv). Een gulle investeerder helpt jou met het rondbreien van het geld en wordt jouw (stille) vennoot. Hij of zij is alleen financieel betrokken bij het bedrijf. Wanneer een vennootschap zijn verantwoordelijkheden niet meer na kan komen is de beherende vennoot (jij in dit geval) voor 100% aansprakelijk. De commanditaire vennoot is alleen aansprakelijk voor het bedrag dat hij of zij heeft ingebracht in jouw bedrijf. Geen slecht idee om duidelijke afspraken te maken, dus!
Rechtsvorm #5: besloten vennootschap
Bij de rechtsvorm besloten vennootschap (bv) is het kapitaal van het bedrijf verdeeld in aandelen. Hoe meer aandelen een persoon heeft, hoe meer risico hij loopt wanneer het bedrijf niet goed loopt. Deze aandelen kunnen niet vrij verhandeld worden.
Rechtsvorm #6: naamloze vennootschap
Net als bij een bv, is het kapitaal van een naamloze vennootschap (nv) verdeeld in aandelen. Waar er aandelen op naam staan, zijn er ook aandelen die vrij te verhandelen zijn op de beurs. Je kunt als normaal persoon dan een stukje van het bedrijf kopen. Denk aan aandelen van grote bedrijven en multinationals als Sligro en Unilever. Hier geldt dan ook een minimumkapitaal van €45.000.
Rechtsvorm #7: vereniging
Bij een vereniging wil je een goed doel steunen. Je zet je samen met iemand anders in (een vereniging moet minimaal twee leden hebben) om de wereld een klein beetje mooier te maken. Een belangrijke eis bij een vereniging is dat het maken van winst niet het grote doel mag zijn. Er mag wel winst gemaakt worden, maar dat mag alleen maar gebruikt worden om dat gemeenschappelijke doel te steunen.
Rechtsvorm #8: stichting
Een stichting streeft ook een maatschappelijk doel na. Ook zij mogen wel winst maken, maar het niets als hoofddoel hebben. De stichting heeft geen leden (anders dan bij een vereniging) en mag door één persoon worden opgericht. Een stichting heeft een bestuur en kan pas worden opgericht via een notariële akte. Hierin worden ook de statuten meegenomen met onderlinge afspraken en rechten van de rechtspersoon.
Rechtsvorm #9: coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
Deze laatste rechtsvorm zien we niet vaak voorkomen, maar heeft toch zo zijn voordelen. Het is eigenlijk een soort van vereniging van minimaal twee personen. Deze twee vormen samen een collectief en plukken daar de voordelen van. Denk aan een gezamenlijke inkoop van producten of diensten. Deze rechtsvorm is gebaseerd op leden die vrijblijvend kunnen in- en uitstappen. De winst wordt dan evenredig verdeelt onder de geleverde arbeid van de verschillende leden.
Tijd om je bedrijf te starten, dus! Toe aan inspiratie om je kantoor in te richten? Hier vind je onze tips voor een stijlvol en praktisch ingericht kantoor.