Begrijpen wat het is om een zelfstarter te zijn kan je helpen om jezelf verder te ontwikkelen in je carrière. Nog meer dan ooit tevoren gaan mensen aan de slag als zelfstandig ondernemer. Naast hun kantoorbaan bouwen ze aan een eigen bedrijfje en worden ze hun eigen baas.
Misschien is dat wel helemaal niet jouw droom, wil je gewoon uitblinken in je werk, bouw je aan een goede relatie, of wil je financieel zeker zijn. Het maakt niet uit wat je einddoel is want als zelfstarter kan je alle componenten van je leven beïnvloeden.
Deze blog gaat over de tien belangrijkste eigenschappen van zelfstarters. Zo krijg je een beter beeld van wat het betekent om er zelf een te worden.
1. Neemt het initiatief
Een van de kernkwaliteiten van een zelfstarter is het nemen van initiatief. Zelfstarters wachten niet op iemand anders om sturing te geven. Ze weten precies wat er moet gebeuren en pakken het meteen op.
Zelfstarters hebben niet iemand nodig die over hun schouder meekijkt. Als ze klaar zijn met hun taken gaan ze op zoek naar andere projecten die ze kunnen oppakken. In plaats van af te wachten tot iemand hen verteld wat ze moeten doen.
Dit betekent niet dat zelfstarters geen aanwijzingen kunnen volgen. Als ze niet zeker weten wat hun vervolg stap moet zijn nemen ze het initiatief en stellen ze vragem of schakelen ze hun hulptroepen in. Zelfstarters wachten niet op anderen om hun problemen op te lossen. Ze zien wat er moet gebeuren en als ze niet precies weten hoe zorgen ze dat ze erachter komen.
2. Discipline
Als je groot droomt heb je een flinke dosis discipline nodig om ze waar te maken. Zelfstarters zijn gemotiveerd om te slagen. Zonder discipline blijven hun dromen buiten bereik.
Zoals de meesten van ons, hebben ook zelfstarters weleens last van afleidingen die ervoor kunnen zorgen het doel uit het oog te verliezen. Wat ze bijzonder maakt is dat ze snappen dat een verlies op de korte termijn een winst kan opleveren op de lange termijn. Dus zelfs als ze misschien het liefst met hun vrienden zouden gaan stappen op vrijdag avond, kan het zijn dat ze ervoor kiezen om het te laten schieten. Zodat ze vooruitgang kunnen blijven boeken in hun nieuwe onderneming.
Dit betekent niet dat ze geen plezier kunnen hebben!
Zelfstarters zijn meesters in het managen van hun tijd en prioriteren van hun taken. Ze bouwen goede routines op die helpen om zich te concentreren. Discipline kan een lastige eigenschap zijn om te creëren. Zelfdiscipline is zelfs een van de meest gezochte kwaliteiten in potentiele werknemers.
Je kan jezelf discipline aanleren door een schema voor jezelf te ontwikkelen en je eraan te houden. Onverwachte dingen gebeuren en het kan verleidelijk zijn om je schema even opzij te schuiven. Doe je best om zoveel mogelijk je schema aan te houden. Iedere keer als het je lukt om je er toch aan te houden bouw je een beetje meer discipline.
Zo kom je steeds dichter bij een echte zelfstarter zijn.
3. Altijd verder leren en ontwikkelen
Alhoewel zelfstarters vaak zeer succesvol zijn, verliezen ze nooit het potentieel voor groei uit het oog. Ze zien altijd ruimte net ietsje beter te worden. Een constante drang voor leren, verbeteren en groei staan centraal voor de zelfstarter.
Zelfs wanneer ze al een bepaalde mate van succes hebben geboekt, streven zelfstarters naar dat volgende stukje persoonlijke of professionele groei. Het werk is nooit af. Ze omarmen nieuwe kansen tot zelf ontwikkeling, door te lezen, luisteren naar de perspectieven van anderen of om te experimenteren. Het leven van een zelfstarter staat nooit stil.
4. Gedrevenheid
Zelfstarters zijn tot in de kern gedreven om het goed te doen. Ze hebben een innerlijke kracht die ze voortstuwt, en ze leunen niet op beloning van buitenaf om zich te motiveren.
Zelfstarters zijn presteerders. Ze zijn vastberaden om grote dingen te bereiken in hun leven en zich tot hun volle potentieel te ontwikkelen. Die drang voedt alles wat ze doen.
In plaats van tevreden zijn met wat ze bereikt hebben, kijken zelfstarters naar de toekomst en wat ze nog allemaal kunnen bereiken.
Deze drive doordrenkt alles wat ze doen met een doel. Of ze nu hun bed opmaken of grote stappen maken in hun carrière, ze brengen doelgerichte energie in elke taak.
5. Doel georiënteerd
Je hoeft het bijna niet te benoemen, maar het stellen van doelen is een uiterst belangrijk onderdeel van het zijn van een zelfstarter. Doelstelling is een praktische manier voor zelfstarters om groei en verbetering in hun leven te overzien.
Zelfstarters blijven niet stilzitten in afwachting van een wonder. Ze kunnen precies articuleren wat ze willen bereiken, en hoe. De doelen die ze zichzelf stellen zijn een constante bron van motivatie. Ze hebben altijd iets om naartoe te werken en dit geeft hernieuwde energie om hun doel te bereiken. Intentie is de sleutel tot succes. Door constant opnieuw een stapje te zetten zonder op te geven behalen ze het gewenste resultaat.
Voor zelfstarters is er altijd een nieuw doel te behalen, het werk is nooit af.
6. Georganiseerd
Omdat zelfstarters zulke grote doelen stellen en de drang hebben zichzelf te bewijzen, moeten ze uitermate georganiseerd zijn.
Misschien denk je bij het woord georganiseerd aan een net bureau of een ontzettend opgeruimd huis, dat is voor een zelfstarter de normaalste zaak van de wereld. Zij zijn vaak georganiseerd in alle lagen van hun leven, van een opgeruimd huis tot hun dagindeling. Fysieke en mentale rommel staan efficiëntie in de weg. Sinds zelfstarters resultaat gericht zijn, helpen planning en organisatie hun processen te stroomlijnen en afleiding te voorkomen.
Zelfstarters kunnen goed prioriteiten stellen. Ze houden hun verantwoordelijkheden en afspraken goed in de gaten. Ze kunnen hun organisatie niet laten afhangen van een ander want ze moeten zelf verantwoordelijkheid dragen voor het managen van hun tijd.
Voor de buitenwereld kan dit nogal rigorreus overkomen maar het is essentieel voor de zelfstarter om bij de les te blijven om zo hun doelen te bereiken.
7. Uitstekende communicatie
Een van de belangrijkste aspecten die een zelfstarter moet ontwikkelen is communicatie.
Mensen die hun visie de wereld in willen brengen moeten in staat zijn om effectief te communiceren met de mensen om hen heen.
Zelfstarters zijn vaak pioniers, ze gebruiken hun communicatieve vaardigheden om mensen te beïnvloeden en overtuigen van de waarde van hun idee. Velen van ons hebben misschien mooie ideeën maar niet de kwaliteiten om dat goed te articuleren en in de praktijk weer te geven.
Hier hebben zelfstarters de overhand. Ze kunnen vaak goed netwerken. Communiceren hun doelen en verlangens effectief naar anderen, en in ruil daarvoor, helpen de mensen in hun netwerk ze tot werkelijkheid te maken.
8. Proactief
De meeste mensen zijn reactief, wat betekent dat ze reageren op een situatie in plaats van een situatie te creëren of te begeleiden. Zelfstarters daarentegen zijn proactief, zij nemen het voortouw. Ze houden rekening met alle dingen die fout kunnen gaan. Ze anticiperen mogelijke obstakels en denken bij voorbaat na over een oplossing.
Reactieve mensen maken plannen en gaan gelijk van start, hopend dat het goedkomt. Maar dan is er ineens een beer op de weg, ze gaan in de verdediging en moeten in het moment gaan zoeken naar een oplossing.
Proactieve mensen daarentegen, weten dat zelfs het meest doordachte plan onverwachte wendingen kan nemen. Dit stelt ze in staat vooraf potentiele valkuilen te vinden en zich daarop voor te bereiden. Als het probleem zich dan voordoet worden ze niet verrast en kunnen ze er direct op handelen.
9. Moed
Als zelfstarter ben je prima in staat buiten je comfort zone te bewegen en dingen op te pakken die je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit kan best beangstigend zijn, helemaal als je niet zeker weet of het gewenste resultaat zal worden behaald. Zelfstarters begrijpen als geen ander dat mislukking op de loer ligt maar ze zijn moedig genoeg om door te pakken en verder te streven naar hun doel.
De beloning die wacht bij het bereiken van het doel is voldoende voor zelfstarters om zelfs bij de meest hevige neerslagen weer door te gaan. Mislukking staat gelijk aan kansen voor de zelfstarter. Mislukking is een kans om te leren van je fouten en die wijsheid weer in te zetten voor het bereiken van het doel.
10. Omgaan met kritiek en afwijzing
Niemand houdt van kritiek, en het voelt niet goed om afgewezen te worden. Maar wat nou als we kritiek anders zouden bekijken?
Op een elegante manier omgaan met kritiek of afwijzing is een van de kernkwaliteiten van een zelfstarter. Niet iedereen zal je altijd accepteren of het met je eens zijn. Zelfstarters accepteren dat en laten zich hier niet door uit het veld slaan. Ze verkwisten geen energie aan kritiek van anderen.
Omdat ze zo gefocust zijn op hun doel en ambitie worden zelfstarters heel goed in het filteren van meningen die geen betekenis hebben. Ze zijn selectief in het ontvangen van kritiek, en accepteren dat niet iedereen het altijd volledig met hen eens is.
Zelfstarters luisteren, accepteren, en ontvangen kritiek alleen als het een kern van waarheid bevat. In plaats van het persoonlijk op te vatten laten ze het rustig bezinken. Voor de zelfstarter is kritiek of afwijzing juist een kans om te leren en groeien.
Tot slot
Zelfstarters zijn niet perfect, maar hun eigenschappen zorgen er vaak voor dat zij excelleren op professioneel, persoonlijk en financieel vlak.
De vraag is natuurlijk; wat als je tot nu toe niet de meest gedisciplineerde, moedige, of doelgerichte persoon bent geweest?
Goed nieuws! Ook jij kan leren om een zelfstarter te worden en de kernkwaliteiten in jezelf te ontsleutelen. Je hoeft dus niet geboren te zijn als zelfstarter, het is nooit te laat er een te worden.