Je hebt een website, maar is deze ook digitaal toegankelijk? Misschien heb je nog nooit van deze term gehoord en wil je weten waarom een digitaal toegankelijke website zo belangrijk is voor je bedrijf. In dit blog lees je er alles over.
Wat is digitale toegankelijkheid en waarom is het belangrijk?
Digitale toegankelijkheid betekent dat je website voor iedereen toegankelijk is. Ook wanneer zij laaggeletterd zijn, een gehoorprobleem hebben of dat ze slecht of niet kunnen zien. Dit klinkt logisch, maar toch zijn er veel websites die nog niet aan deze eisen voldoen.
Je denkt misschien: maar ik heb helemaal geen digitaal toegankelijke website nodig omdat mijn ideale klanten geen beperking hebben o.i.d. Toch is het belangrijk dat je een digitaal toegankelijke website hebt. Waarom? Omdat Google dat óók prettig vindt. Bij Google staat de gebruiksvriendelijkheid voorop en door je website toegankelijk te maken voor iedereen, word je zo beter beoordeelt door de zoekmachine. Win-winsituatie dus!
Een digitaal toegankelijke website
Maar waar moet je dan aan denken bij een digitaal toegankelijke website?
- Duidelijke H1, H2 etc.
- Een video met ondertiteling
- Een afbeelding die voorzien is van een ALT-tekst
- Leesbaar lettertype (niet te groot of te klein)
- Een duidelijke structuur in de lay-out
Over deze punten heb je vast al een keer nagedacht toen je een website ging maken. Ook fijn: dit zijn ook de ‘eisen’ van Google om je webpagina goed te laten scoren in de SERP. Zo doe je niet alleen de gebruiker een plezier, maar je groeit er zelf ook door! SEO (zoekmachine optimalisatie) en digitale toegankelijkheid gaat dan ook hand in hand met elkaar.
Hulp bij digitale toegankelijkheid
Ben je zelf a-technisch en vind je het maar lastig om aan de website te sleutelen? Dan kun je ook hulp inschakelen. Cardan Technobility geeft onder andere trainingen in digitale toegankelijkheid, maar kunnen ook je huidige website onder de loep nemen om te controleren hoe toegankelijk je website al is.