Als ondernemer moet je jezelf goed kunnen presenteren, zeker als zzp’er. Je bent dan letterlijk het gezicht van je onderneming en daar hoort een representatieve presentatie bij. Jezelf verkopen kan middels strategisch en overtuigend pitchen. Wij geven je zes tips.
Wat is een pitch?
In de marketing-wereld wordt de term pitchen te pas en te onpas gebruikt, maar wat is een pitch eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker: waar moet een goede pitch aan voldoen?
Een pitch is een beknopte presentatie van een nieuw product, een dienst of jouw bedrijf. Je vertelt in een korte periode de belangrijkste informatie over jouw bedrijf aan de gesprekspartner die tegenover je zit. Het is een veelgebruikte manier om een ondernemingsplan te laten zien aan een investeerder, maar ook tijdens vergaderingen binnen het team wordt het vaak gebruikt om ideeën te presenteren. Het is een doeltreffende en tijdbesparende manier om iedereen aan het woord te laten.
Wat is een elevator pitch?
Een elevator pitch wordt voornamelijk in de creatieve industrie gebruikt. Bij een nieuwsmedium bijvoorbeeld moeten er in een razend tempo nieuwe stukken geschreven, waardoor tijd schaars is. Een elevator pitch komt dan goed van pas. Deze pitch is niet voor niets vernoemd naar een lift: het betekent dat het idee in de tijd dat je in de lift staat, gepresenteerd kan worden. Nóg sneller en beknopter dan normaal pitchen dus.
Overtuigend pitchen? Volg deze 6 tips op
Tip 1: bereid je goed voor
Zorg dat je precies weet wat je moet zeggen en hoe je het moet zeggen. Oefening baart kunst, zeggen ze toch? Oefen het pitchen daarom eerst een paar keer in de spiegel zodat je zeker weet dat de boodschap in je hoofd zit. Je kunt immers maar één keer een goede indruk achterlaten.
Tip 2: open with a bang
Na acht seconden heeft iemand al een mening over jou en jouw idee gevormd: het hebben van een spetterend begin is daarom echt belangrijk. Kies voor een eerste zin waarin het probleem van jouw gesprekspartner direct naar voren komt zodat je hem of haar kunt overtuigen dat jij de oplossing in handen hebt. Open bijvoorbeeld met een interessant gegeven, schokkende data of persoonlijke informatie die triggert.
Tip 3: werk aan je postuur tijdens het pitchen
Pitchen doe je niet alleen met woorden: je hele lichaam doet mee. Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als de boodschap die je over wilt brengen. Werk daarom aan je postuur, ga rechtop staan en zorg voor een open houding. Maak handbewegingen tijdens je presentatie en vergeet ook niet af en toe te glimlachen.
Tip 4: op zoek naar interactie
Maak je presentatie levendig door de interactie op te zoeken met de gesprekspartner of misschien wel het publiek. Uiteraard is dit afhankelijk van wie er tegenover je zit, maar over het algemeen werkt het bevorderlijk om interactief te pitchen. Hierdoor onthoud de ander jouw boodschap beter en blijft hij/zij geboeid en geïnteresseerd. Stel bijvoorbeeld een vraag aan het gezelschap dat tegenover je zit. Zit er maar één persoon tegenover je? Maak het persoonlijk door in te spelen op zijn of haar behoeften.
Tip 5: eindig met de kernboodschap
Net als je begin, is het einde van je pitch erg belangrijk. Je wilt namelijk dat de kernboodschap onthouden wordt. Pitchen draait om herhaling van de belangrijkste punten. Herhaal je aanbod nog een keer of overtuig de luisteraar(s) nog een keer door het belang van jouw idee uit te leggen. Hoe vaker je herhaalt, hoe beter de kernboodschap blijft hangen.
Tip 6: leren pitchen? Afkijken kan geen kwaad
Twijfel je of je het pitchen al onder de knie hebt? Kijk eens af bij inspirerende sprekers in jouw vakgebied. Bekijk een aantal TedTalks of vraag bij je collega’s na hoe zij hun ideeën pitchen. Je kunt ook oefenen voor je beste vrienden, familie of partner. Door het praatje vaker te oefenen en gerichte feedback te krijgen, verbeter jij die pitch keer op keer. Vraag je ook af hoe de concurrentie jouw idee zou presenteren. Zouden zij de presentatie op dezelfde manier voorbereiden of het juist heel anders aanpakken?
Pitchen op hoog niveau? Volg een cursus!
Wil je hulp bij een pitch voorbereiden? Volg dan een cursus pitchen! Presenteren kun je namelijk heel goed leren. Zeker bij organisaties zoals de Presenteerschool. In een cursus leer je niet alleen hoe jij je boodschap op een aantrekkelijke manier kunt vormgeven, maar ook hoe je zelfverzekerd voor een groep kan staan. Ideaal wanneer je het nog spannend vindt om je ideeën aan een wat grotere groep te presenteren.