Heb je een bedrijf, dan zullen de risico’s die hierbij komen kijken je niet onbekend zijn. Die risico’s tackelen draagt bij aan de bedrijfsveiligheid; een onmisbaar aspect bij het runnen van ieder bedrijf. Op deze pagina lees je precies waar je allemaal rekening mee moet houden als het aankomt om bedrijfsveiligheid.
De aspecten van bedrijfsveiligheid op een rij
We zetten alle aspecten van bedrijfsveiligheid voor je op een rij en lichten ze daarna uitgebreid aan je toe:
- Wet- en regelgeving
- Risico’s
- BHV-beleid
- Noodplan
- Online veiligheid
- Evalueren en continueren
Wet- en regelgeving
Het eerste aspect waar je rekening mee dient te houden, is natuurlijk wet- en regelgeving omtrent dit onderwerp, dat juridisch is vastgelegd.. Deze verplichten je namelijk een beleid te voeren om jouw medewerkers en andere aanwezigen te beschermen. Zowel preventief als voor het optreden tijdens en na een calamiteit. Zo ben je verplicht om BHV (bedrijfshulpverlening) in je bedrijf te regelen – hierover later meer.
Risico’s inventariseren
Een risico-inventarisatie vormt de basis van je arbobeleid. Het doel ervan is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Je brengt er alle arbeidsrisico’s binnen je onderneming in kaart. Dat kan echt van alles zijn; van het werken met gevaarlijke stoffen tot het ontwikkelen van rugklachten door een slechte zithouding, maar ook agressie op de werkvloer en werkdruk zijn er onderdeel van.
Een risico-inventarisatie is verplicht als je personeel in dienst hebt.
BHV-beleid
BHV regelen in je bedrijf is dus verplicht. Maar wat houdt het precies in? Een bhv’er (bedrijfshulpverlener) is opgeleid om in geval van nood alle aanwezigen in veiligheid te brengen. Zo weet een bhv’er bijvoorbeeld hoe hij / zij mensen uit een brandend gebouw krijgt en hoe en wanneer er eerste hulp verleent dient te worden (reanimeren of verbanden aanleggen).
Er is geen wettelijk verplicht aantal bhv’ers dat je dient te hebben. Hoeveel je er nodig hebt, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren:
- De risico’s die tot een noodsituatie kunnen leiden
- De grootte van je bedrijf, het aantal medewerkers en bezoekers
- Het aantal aanwezigen dat niet voor eigen veiligheid kan zorgen en dus afhankelijk is van de hulp van anderen
- De beschikbaarheid en opkomsttijd van professionele hulpverleners als de brandweer en een ambulance
- De aanwezigheid van bhv’ers en hun afwezigheid in verband met verzuim, ploegendienst, verlof, etc.
- Externe risico’s van bijvoorbeeld omliggende bedrijven
Noodplan
Een bedrijfsnoodplan is een handboek waarin staat wat je moet doen in een situatie die gevaar oplevert voor je bedrijf, je personeel, het milieu of je omgeving. Een voorbeeld hiervan is een brand of een lekkage van gevaarlijke stoffen. Zo’n dergelijke situatie kan plotseling optreden, ook al zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen.
Onderdelen die in een bedrijfsnoodplan staan beschreven, zijn:
- Bedrijfshulpverlening
- Brandpreventie
- Bedrijfsplattegronden
- Personeel
- Aanwezige technische voorzieningen, als liften en luchtbehandelingssystemen
Een bedrijfsnoodplan is niet hetzelfde als een bedrijfscontinuïteitplan, waarin het het niet specifiek om te noodsituatie zelf gaat, maar over hoe je op de gevolgen reageert. Bijvoorbeeld hoe je verder gaat als je geen toegang meer hebt tot je pand of wanneer een groot deel van je personeel (tijdelijk) uitvalt.
Online veiligheid
Naast alle fysieke risico’s die op de loer liggen, loop je ook online gevaar. Je online veiligheid is dus een onderdeel dat je ook zeker niet moet vergeten! Je kan de online veiligheid van jouw bedrijf laten testen door een ethical hacker. Door middel van ethical hacking (een legale manier van hacken) checkt iemand waar de zwakke punten van jouw bedrijf liggen online.
Investeren in je IT security is anno 2023 zeker geen slecht idee. We bewegen ons voortdurend online, waardoor online veiligheid steeds noodzakelijker wordt. Cybercriminelen azen dagelijks op de zwakke plekken van bedrijven en voor je het weet ben jij ook slachtoffer van een datalek, of erger…
De bedrijfsveiligheid van jouw bedrijf komt zo ook flink op het spel te staan. Laat dit essentiële onderdeel dus zeker niet achterwege.
Evalueren en continueren
Een goede bedrijfsveiligheid organiseren, stopt nooit. Het is geen kwestie van één keer inrichten en dan op zijn loop laten. Het is een proces dat continue geëvalueerd en gecontinueerd moet worden. Je zal er dus altijd mee bezig blijven. En niet onterecht, want je wil immers niet dat jouw medewerkers, bezoekers of klanten gevaar lopen.
Businesswiki, alles voor jou als ondernemer
Bij businesswiki.nl lees je naast bedrijfsveiligheid over tientallen (inmiddels misschien honderden) uiteenlopende onderwerpen die jou als ondernemer een stapje verder helpen. Of je nu het ondernemerschap slechts nog overweegt, nog niet zo lang geleden begonnen bent of jezelf al een doorgewinterde ondernemer kan noemen, bij Businesswiki wordt je altijd een stapje wijzer.
Bekijk onze informatie / tips over huisvesting, financiën, sales & marketing, HR, juridisch, mobiliteit, IT en meer algemene onderwerpen.