Nooit meer zorgen hebben is misschien wat overdreven. Cybercriminelen zitten immers ook niet stil en verzinnen steeds weer wat anders om de veiligheidsmaatregelen te omzeilen. Maar aan de voorkant kun je wel een heleboel doen om het binnen je bedrijf veilig te houden. Dat is ook nodig, want het kost een hoop als je bedrijf slachtoffer wordt van een hack. Daarbij gaat het niet alleen om de financiële schade, maar ook over vertrouwelijke documenten die op straat komen te liggen. Met deze vijf tips is je bedrijf goed beschermd.
Network security
Om de gegevens te beschermen heb je goede network security nodig. Dit kan op verschillende manieren en het liefst met een combinatie ervan. Een firewall en tweestapsverificatie is bij de meesten wel bekend. Dat geldt niet voor encryptie en endpoint security.
Encryptie maakt het onmogelijk voor externen om bestanden te benaderen zonder de juiste sleutel te hebben. Dit zorgt voor extra bescherming als een apparaat kwijt of gestolen is. Endpoint security beschermt ICT-apparatuur tegen bedreigingen en kwetsbaarheden. Elk apparaat dat is verbonden met het netwerk, zoals mobieltjes en laptops, is beschermd, bijvoorbeeld tegen phishing.
Schakel een expert in
Je hoeft gelukkig zelf het wiel niet uit te vinden. Experts hebben dat al voor je gedaan. Ook als je het een en ander weet van IT, is het handig om specialisten voor bescherming tegen cyberaanvallen in te schakelen. Ze kunnen voor jouw bedrijf passende beveiligingssystemen maken.
Het grote voordeel van deze zogenoemde managed services is dat je het totale IT-pakket bij een gespecialiseerd bedrijf onderbrengt. Daarbij gaat het om het onderhouden van de systemen, het herstellen van kleine problemen en het up-to-date houden van de veiligheidssystemen. Kortom, je wordt volledig ontzorgd.
Voorlichting van personeel
De beveiligingssystemen kunnen niet alles alleen. Sterker nog, het grootste gevaar met betrekking tot cyberaanvallen komt van de werknemers. Verreweg de meeste malware komt binnen via de mail, zo’n 90%. Het is dan ook belangrijk dat werknemers weten hoe ze cyberaanvallen herkennen en kunnen voorkomen.
Dit houdt in dat ze niet op linkjes of e-mails moeten klikken als ze het niet vertrouwen of als het er vreemd uitziet. Het gebruik van openbare wifi netwerken is ook niet zo handig.
Keep control
Als werkgever is het belangrijk om je personeel goed op de hoogte te houden van de veiligheidssystemen en van wat wel en niet kan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alleen toegestane apps geïnstalleerd kunnen worden en dat bepaalde websites niet bezocht kunnen worden. Een cyberaanval zit in een klein hoekje, dus het is helemaal niet kinderachtig om dit soort regels op te stellen.
Houd de systemen (veilig) up-to-date
Je browsers, besturingssystemen en antivirusprogramma’s moeten doorlopend worden bijgewerkt. Dit is goed voor de veiligheid, maar niet zonder risico. Het is dan ook slim om speciale software te gebruiken, zodat aanvallen worden gedetecteerd. Ook hierbij is het handig om advies van experts in te winnen. Zij weten wat de beste software is.