Veiligheid voorop! Toch wordt veilig werken binnen veel werkplaatsen nog nagelaten. Staan ze er niet voldoende bij stil? Zien ze de risico’s niet in? Of is er te weinig kennis rondom gezond en veilig werken? Alle bezwaren zijn te tackelen door medewerkers continu en optimaal te betrekken bij veiligheid. Hoe je dat het best doet? Bij Businesswiki zochten we het voor je uit.
1. Bewustwording rondom veilig werken
Bangmakerij en horrorverhalen zijn niet nodig, maar bewustmaken van de risico’s rondom veilig werken – althans, onveilig werken – is ontzettend belangrijk. Want wat zijn die risico’s precies, wat als het niet goed gaat? Durf medewerkers gerust eens met de neus op de feiten te drukken: dít zijn de veiligheidsrisico’s.
Een goede tip hierbij is om een professional of ervaringsdeskundige als spreker uit te nodigen of met het hele team een veiligheidscursus te doen. Dit kan vaak net wat beter binnenkomen dan het zelf (blijven) communiceren. Bewustwording rondom veilig werken is de allereerste én een van de belangrijkste stappen.
2. Kennis en kunde
Fijn als iedereen bewust is van de mogelijke risico’s. Maar wat is de volgende stap? Hoe kun je als team ver weg blijven van die risico’s en veilig werken een gewoonte maken? Dat zit hem in kennis en kunde! Een cursus of opleiding rondom veiligheid gaat dus niet alleen in op bewustwording, maar ook op de veilige kneepjes van het vak. De basis voor veiligheid op de werkvloer is VCA: De veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Na een VCA examen ben je bekend met alle aandachtspunten en methodes op het gebied van gezondheid en veilig werken.
Met die basis kun je verder gaan kijken: wat is er voor mijn bedrijf en mijn team van belang? Naast EHBO en BHV kunnen dit ook gerichtere opleidingen zijn. Duik hiervoor in de branche specifieke kennis rondom veilig werken. Heeft dit te maken met bepaalde gereedschappen, werken op hoogte, milieu of logistiek?
3. Communicatie rondom veiligheid en werkdruk
Veiligheid staat nooit stil. De wereld verandert (cliché), de branche verandert en zo veranderen de eisen rondom veilig werken mee. Veiligheid op de werkvloer is geen kwestie van een paar checklists ophangen, een veiligheidscursus afronden en verder gaan met de dagelijkse werkzaamheden. Het is op dit gebied belangrijk om er regelmatig over te blijven te communiceren, continu te analyseren of het goed gaat en de opgedane kennis te herhalen en verbeteren.
Een belangrijk puntje rondom interne communicatie is ook ‘Hoeveel tijd heb je nodig om een klus of taak niet alleen goed, maar ook veilig uit te voeren?‘. Wanneer er te weinig tijd voor bepaalde taken zijn ingepland, kunnen werknemers gaan haasten of zelfs afraffelen, wat de veiligheid niet ten goede komt. Blijf hier open en eerlijk over communiceren. Wees realistisch qua werkdruk: doorwerken is belangrijk, maar veiligheid is nóg belangrijker. Te gehaast, gestresst of met een overwerkt hoofd werken is het gevaarlijkste dat er is.
Wat doet jouw bedrijf op het gebied van veilig werken?
Moraal van het verhaal? Veilig werken doe je samen. We hopen dat je met deze tips een eind komt. Verder zijn we benieuwd: wat doet jouw bedrijf op het gebied van veiligheid op de werkvloer? Deel het met ons!