Een veilige werkvloer is belangrijk. Niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor jou. De reputatie van je bedrijf is er sterk van afhankelijk van, je medewerkerstevredenheid ook en je er kan er sancties voor krijgen als de veiligheid niet op orde is. Maar het meest belangrijke is natuurlijk dat je je medewerkers een veilige werkvloer wil bieden. Hoe jij bij kan dragen aan een veilige werkvloer lees je hier.
#1 Informeer je werknemers en houd ze op de hoogte
Veilig werken begint met het naleven van regels die de veiligheid waarborgen. Zijn jouw werknemers op de hoogte van deze regels en zijn ze er (actief) mee bezig? De eerste stap van een veilige werkvloer is daarom om je werknemers te informeren over de regels.
Vervolgens is het jouw taak als werkgever om ervoor te zorgen dat je werknemers goed op de hoogte blijven van deze regels en ze naleven. Een letstelschade bedrijfsongeval wil je natuurlijk te alle tijden voorkomen.
#2 Houd je werknemers op de hoogte
Een niet geheel onbelangrijk tweede puntje is om je werknemers op de hoogte te houden. Waarvan? Bijvoorbeeld over veiligheidsregels die aangescherpt of aangepast worden. Als je je werknemers hier niet van op de hoogte stelt, kan je niet van hen vergeten dat ze zich aan de regels houden.
Houd je werknemers daarom goed op de hoogte over veranderingen.
Dat geldt natuurlijk ook voor nieuwe werknemers. Stel deze groep mensen ook goed op de hoogte. Wellicht is dit gelijk een goed moment om al je werknemers bij elkaar te roepen en hun kennis op te frissen – twee vliegen in één klap.
#3 Geef zelf het goede voorbeeld voor een veilige werkvloer
Want goed voorbeeld doet goed volgen. Loop jij zelf zonder veiligheidskleding – of bescherming rond? Dan is de kans groot dat jouw werknemers dit ook niet doen. Laat jij je spullen overal rondslingeren? Dan ruimen je collega’s hun spullen ook niet op.
Je snapt het wel, hoe jij je gedraagt, zullen je werknemers overnemen. Zorg daarom dat je zelf het goede voorbeeld geeft met betrekking tot de veiligheid.
#4 Zorg voor een opgeruimde werkvloer
Naast je werknemers goed op de hoogte houden en zelf het goede voorbeeld geven, is het belangrijk om te zorgen voor een opgeruimde en veilige werkvloer. Hoe je dit door een paar gemakkelijk stappen doet?
- Zorg ervoor dat de werkvloer dagelijks wordt opgeruimd
- Belangrijke items krijgen een goede opbergplek
- Rondslingerende gevaarlijke spullen worden verboden
- Maak een werknemer verantwoordelijk voor een opgeruimde werkvloer
- Krijg je geen medewerking? Bindt er sancties aan vast.
#5 Bescherm jezelf en je medewerkers voor een veilige werkvloer
Als laatste is het essentieel om je medewerkers en jezelf goed te beschermen met speciale kleding en spullen, ook wel een werkuitrusting genoemd. Wat deze werkuitrusting inhoudt, verschilt per beroep. Zo heeft een brandweerman een andere uitrusting dan een stratenmaker. Maar denk hierbij ook aan onderdelen als werkschoenen of helmen.
Wees ervan op de hoogte welke (onderdelen van een) uitrusting verplicht zijn en welke je zelf verplicht kan stellen aan je medewerkers om het ze zo veilig mogelijk te maken.